CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, March 8, 2011

..Jakarta..Day 3..[030311]

Ok..sambung lagi cerita perjalanan ku di Jakarta..
Makin liat nak bangun..hahaha..mana tak..bilik kitorang kene tuka ke bilik yg lagi besar dr seblum ni..jadi aku dan Dr tido atas katil besar sorang satu..
hmm..3rd day..aktiviti yang paling dinanti2kan..especially org pompuan..:P
apalagi kalo ke Tanah Abang.. sebelum jalan tu..aku buat spekulasi lagi mcm mana rupanya Tanah Abang tu..mcm serikin? mcm pasar filipin? mcm rombengan? mcm tempat jual bundle?
akhirnya aku silap lagi..
Tanah Abang @ Tenabang tu actually nama tempat..tapi ada satu bangunan..mcm mall..tempat org shopping..besar tapi keadaannnya xla mcm shopping mall spt suria ke..mcm mid valley ke..mcm 1 borneo ke..urm..bangunan besar yang dlm nya crowded dengan kedai2 kecik menjual mcm2..baju, kasut, etc..makin tinggi levelnya..atau arasnya..atau org sana panggil lantai..makin mahal barangnya and high kualiti even bukan original..tapi still gred AAA n brg import la..makin ke bawah arasnya..makin murah dan makin low quality..yg bestnya..still murah dan boleh tawar menawar ke harga yang kita nak..hmmagain..!! aku xde amik gamba kat Tanah Abang walopun aku ada bawak camera..sbb kwn saya ckp..jgn tunjuk bnda2 mcm tu kat sana..nnt kena ragut..huhuhu..
ada 8 tingkat..aras 8 foodcourt.. aras 7 ke bawah adalah kedai2..actually ada dua blok..tapi kitorang pegi satu blok saje..x larat dan tu pun x hbs pusing2..mata bleh pening tgk brg2 yg byk..sempit..ckup untuk laluan seorang saje..kesimpulannya mmg crowded la..yg menarik juga..satu aras tu dia akan jual satu jenis barang je..contohnya..aras jual beg..sume jual beg..aras jual baju..sume jual baju je..aku pon x ingat da..tapi aras atas x la crowded sgt..sbb barang mahal..kat aras paling bwh..ramai sgt org... Urm nasib baik En Jamil, Pak Win dan Prof sporting..hahahahaha janji nak jumpa lunch sama2 kat foodcourt jam 1..tapi..dekat jam 3 baru naik jmp diorang..dan aku plak dgn beraninya jalan sorang2 sbb terpisah dari Dr dan boss aku..disebabkan lapar aku pegi cari bapa2 tu..nasib baik x sesat..:P dh... selesai shopping kat Tenabang Part 1..

Disebabkan tujuan asal ke Jakarta beli buku..so, kitorang tinggalkan Tenabang dgn berat hati..hahahaha.. so kitorang meneruskan perjalanan..ke Toko Buku paling besar dan pemes kat Jakarta ni.. Gramedia..ni pun aku ingat kedai buku kecik..mcm kino kot? mcm MPH? mcm popular? mcm Eaton? mcm Harris?
silap lagi..Gramedia besar..3 tingkat..O.0
aku masuk je..aku blurr nak buku ape..sbb suma mcm nak beli.. dan agak menarik sbb pengaruh bahasa indonesia kat sana sangat kuat..kebanyakan novel2 inggeris dah ditranslate..
dan murah..apa lagi kalo aku jmp buku Habiburrahman El-Shirazy..mcm nak beli je sume..tapi nasib baik la aku sedar..aku kesana membeli buku untuk universiti..ish3..tapi sempat la juga beli untuk diri sendiri..
agak lama spend time kat sana..jam 9 mlm waktu malaysia baru la beredar dan cari makan..
try menu baru lagi..makanan jawa plak kali ni..urmm not bad..
makan..borak2..sampai kitorang yg tutup kedai..hahahaha

..@ Gramedia..kalo lapar makan donut kat bawah..hehe

..posing dulu..

..Gramedia..

..aik gamba kat foodcourt Tenabang..

..sebelum beli..cek dulu bukunya..

..aktiviti paling last 3rd day..

..muka kekenyangan dan kepenatan..


5 comments:

  1. wahhh..besarnya kedai buku yaaaa!!

    ReplyDelete
  2. wow..best nya..mun dpt tido cya,tdo jak dolok..bgn2 carik buku gik..hahaha..carik novel sbnrnya ;)cmbest jak...

    ReplyDelete
  3. besarnyaaaaaaaaaaa! brapa tingkat tuuuuu!

    ReplyDelete