CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, March 12, 2011

..Selamat Tinggal Jakarta..[050311]

Assalamualaikum..
050311..last day d bumi Jakarta..
cam sayu je..hmm bangun lambat..nasib baik da packing semalam..
da siap mandi..besantai dulu melayan rancangan tv Indonesia yg ntah brp byk tu..aku pun x hbs tgk suma channel..yg aku tau mmg byk..
da breakfast..sembang2 ngan En Jamil, Pak Win, my boss n sony..Dr sempat berspa dlm bilik..
pastu boss aku dan sony ajak aku bejalan lagi ..sempat lg beli belah smpi kul 12..ish3..
dan kali terakhir untuk lunch sama, kitorang pilih Restaurant Garuda sekali lg..Nasi Padang yg sedap sekali lg.. Perkara yg aku rasa funny bila my boss dan Dr tapau ayam goreng berempah nak bw balik Sabah..kitorng dh panik da..bleh ke?? Layan je......hahahaha
En Jamil siap usik "letak ayam dlm luggage ye.." hahahaha aku dh gelak "habisla baju baru beli bau ayam Garuda.." tapi nasib baik lepas..nasib baik bleh bw naik flight...:p
sebenarnya kitorang dh lewat ke airport..sehinggakan sony yg x penah bawak kete laju..bleh bawak 120.. mulanya dlm kete bising..gelak..tapi da makin dekat ngan airport..senyap..sedih kot..:) apapun..thanx so much to Pak Win dan Sony atas layanan yg diberikan..
well..i think bnda yg paling mahal is the experince itself.. tgk negara org.. looking at d scenario yg xda di negara kita..aku nak citer sume tp x muat ni ha.. ckit2 bleh la..:)

- di sana..untuk mengurangkan jem, pkul 7 -10 am dan 4-7 mlm..xleh naik keta kurang dari 3 org..nnt kena saman.. tp yg melucukan bila peraturan itu bleh dielakkan sbb d sepanjang jln..d waktu2 tersebut..korang bleh upah org utk penuhkan kete korang smpi ke pejabat untuk mengelakkan untk d saman.. ni aku nmpk sendiri bila ramai org2 susah (budak2, ibu2) tgu d tepi jalan untuk diupah..

- kete2 yg double park di parking without handbreak di tarik ke atas supaya org lain bleh tolak kete ko, kalo diorang xleh kluar

- kat sana ramai org pki moto, sbb murah dan senang, dan ada juga yg naik 'bajai'

- dll..hahahaha byk sgt la nak citer..n sori to sony sbb x byk ckp dlm kete walopun aku duduk depan sbb aku leka tgk pemandangan sekeliling..tp bila org tido kat blakang aku x tido kan, temankan si driver..kire ok la tu..:P


..lunch..

..aku lupa ini bangunan apa..kalo x silap hotel kot..


..ini bajai moden..


..warna merah itu la 'bajai'..kalo kat Thai nama dia 'tutut'..


Sekian saja..mcm nak pegi lagi la..tapi nak try ke Guangzhou pulak..huhu

Thursday, March 10, 2011

..Jakarta..Day 4..[040311]

Assalamualaikum ols..
patutnya semalam menghapdet ini blog..tapi gue ngak larat..demam la pulak..ni pun fening2 juga tapi sebelum memori ku di Jakarta luput dek kesibukan ku bekerja..aku citer jugak la mlm ni..
hari keempat..baru la misi utama ke Jakarta tercapai..Islamic Bookfair tu stat ari tu..
tapi..sebelum jalan sempat boss aku ckp..xnak pegi bookfair la..nak ke Tenabang lg..hahaha sporting gak boss aku ni..tapi En Jamil ckp x bleh..kene ke bookfair jugak..
so..d keheningan pagi Jumaat tu kitorang pegi la Istora Senayan, @ Gelora Bung Karno Stadium..kat situ la bookfair tu..
sampai sana agak awal juga..tp heran knp x buka lagi..sbb Pak Win ckp stat kul 10...tunggu la dalam setengah jam..pun x buka lagi..rupa-rupanya pembukaan di tunda pukul 2 ptg..
dan sebenarnya berita gembira buat kitorang..so bleh la shopping lagi kat Tenabang..En Jamil, Pak Win, Prof dan Sony gelak sambil geleng kepala je tgk gelagat org pompuan ni..so kitorang ke Tenabang lg..sampai kul 3 ptg..baru la ke Istora Senayan semula sbb bookfair sampai kul 9 mlm..tapi perjalanan kluar dr Tenabang je..buat aku x senang duduk lam kete..sbb jem yg sgt teruk..haaa..tu ar..pegi lagi Tenabang..
Tapi alhamdulillah selamat samapi ke Istora Senayan..yg bestnya..sepanjang aku bejalan ni..senang sgt cari tempat solat..kat bookfair tu je..di buat satu khemah besar untuk ruang solat..then, mungkin aku jarang nmpk kat M'sia..orang solat jemaah tmpt diorang berniaga..
Ermm..tapi apa yg pastinya hari tu mmg sgt letih..pilih buku je x hbs sume booth kitorang pegi..daripada membelek buku..last2 x larat..amik je katalog buku..tu pun x hbs tgk..@_@



..Prof..my boss..aku..Dr As..En Jamil..

..ni la katalog buku yg aku amik..tp x hbs semak pun..


Tuesday, March 8, 2011

..Jakarta..Day 3..[030311]

Ok..sambung lagi cerita perjalanan ku di Jakarta..
Makin liat nak bangun..hahaha..mana tak..bilik kitorang kene tuka ke bilik yg lagi besar dr seblum ni..jadi aku dan Dr tido atas katil besar sorang satu..
hmm..3rd day..aktiviti yang paling dinanti2kan..especially org pompuan..:P
apalagi kalo ke Tanah Abang.. sebelum jalan tu..aku buat spekulasi lagi mcm mana rupanya Tanah Abang tu..mcm serikin? mcm pasar filipin? mcm rombengan? mcm tempat jual bundle?
akhirnya aku silap lagi..
Tanah Abang @ Tenabang tu actually nama tempat..tapi ada satu bangunan..mcm mall..tempat org shopping..besar tapi keadaannnya xla mcm shopping mall spt suria ke..mcm mid valley ke..mcm 1 borneo ke..urm..bangunan besar yang dlm nya crowded dengan kedai2 kecik menjual mcm2..baju, kasut, etc..makin tinggi levelnya..atau arasnya..atau org sana panggil lantai..makin mahal barangnya and high kualiti even bukan original..tapi still gred AAA n brg import la..makin ke bawah arasnya..makin murah dan makin low quality..yg bestnya..still murah dan boleh tawar menawar ke harga yang kita nak..hmmagain..!! aku xde amik gamba kat Tanah Abang walopun aku ada bawak camera..sbb kwn saya ckp..jgn tunjuk bnda2 mcm tu kat sana..nnt kena ragut..huhuhu..
ada 8 tingkat..aras 8 foodcourt.. aras 7 ke bawah adalah kedai2..actually ada dua blok..tapi kitorang pegi satu blok saje..x larat dan tu pun x hbs pusing2..mata bleh pening tgk brg2 yg byk..sempit..ckup untuk laluan seorang saje..kesimpulannya mmg crowded la..yg menarik juga..satu aras tu dia akan jual satu jenis barang je..contohnya..aras jual beg..sume jual beg..aras jual baju..sume jual baju je..aku pon x ingat da..tapi aras atas x la crowded sgt..sbb barang mahal..kat aras paling bwh..ramai sgt org... Urm nasib baik En Jamil, Pak Win dan Prof sporting..hahahahaha janji nak jumpa lunch sama2 kat foodcourt jam 1..tapi..dekat jam 3 baru naik jmp diorang..dan aku plak dgn beraninya jalan sorang2 sbb terpisah dari Dr dan boss aku..disebabkan lapar aku pegi cari bapa2 tu..nasib baik x sesat..:P dh... selesai shopping kat Tenabang Part 1..

Disebabkan tujuan asal ke Jakarta beli buku..so, kitorang tinggalkan Tenabang dgn berat hati..hahahaha.. so kitorang meneruskan perjalanan..ke Toko Buku paling besar dan pemes kat Jakarta ni.. Gramedia..ni pun aku ingat kedai buku kecik..mcm kino kot? mcm MPH? mcm popular? mcm Eaton? mcm Harris?
silap lagi..Gramedia besar..3 tingkat..O.0
aku masuk je..aku blurr nak buku ape..sbb suma mcm nak beli.. dan agak menarik sbb pengaruh bahasa indonesia kat sana sangat kuat..kebanyakan novel2 inggeris dah ditranslate..
dan murah..apa lagi kalo aku jmp buku Habiburrahman El-Shirazy..mcm nak beli je sume..tapi nasib baik la aku sedar..aku kesana membeli buku untuk universiti..ish3..tapi sempat la juga beli untuk diri sendiri..
agak lama spend time kat sana..jam 9 mlm waktu malaysia baru la beredar dan cari makan..
try menu baru lagi..makanan jawa plak kali ni..urmm not bad..
makan..borak2..sampai kitorang yg tutup kedai..hahahaha

..@ Gramedia..kalo lapar makan donut kat bawah..hehe

..posing dulu..

..Gramedia..

..aik gamba kat foodcourt Tenabang..

..sebelum beli..cek dulu bukunya..

..aktiviti paling last 3rd day..

..muka kekenyangan dan kepenatan..


Monday, March 7, 2011

..Jakarta..Day 2..[020311]

Assalamualaikum all..
hari kedua..agak liat nak bangun..tapi kugagahi diri untuk bangun subuh..dh solat tido balik da...hehehe pastu aku pelik pagi dah..knp xde cahaya matahari ni..la..rupa-rupanya xde view la tingkap bilik tu..rimas la plak..hohoho tapi xpe la..
jam 8.30 am ind'sia = 9.30 am m'sia..pegi breakfast..nyum2..pastu briefing from En Jamil apa plan untuk 4 hari di Jakarta..
so..hari tu, aktiviti lawatan sambil belajar..ahaks..mmg betul2 study aku hari tu..cultural study..:P
kitorang pegi Museum Nasional Indonesia.. adela jugak gamba ckit2 kat sana..actually aku byk amik pic..tapi langsung xde muka org..:P gamba patung, gamba ruma2 tradisi, gamba map, gamba alat muzik tradisi..hehe lucu la plak..knp mcm tu? sbb aku telampau asyik tgk budaya kat sana..lagipun bejalan dgn Dr dr pusat bahasa dan Prof sekolah sains..hmm..aku apa lagi pun turut sama belayar dgn mereka la..ekekeke lagipun Dr tu minta tolong amik gamba untuk bahan pengajaran..sampai aku lupa nak posing sana sini..
muzium ni bkn perkara asing bagi aku..dah abah aku bekas kurator..so, aku ni grow up kat muzium..lepas ke muzium lunch kat Restaurant Garuda..makan nasi padang..sedapnya..huhuhu
dah kenyang..meneruskan pejalanan ke Mini Indonesia yang terletak di Jakarta Selatan..tengok ruma tradisi.. dlm kepala ni mmg ingat Mini Indonesia tu mcm Cultural Village..kecik..boleh jalan kaki..tapi dah sampai jauh panggang dari api.. Kawasannya luas..perlu berkereta nak round semua..ruma tradisi yang besar2..kawasan tu siap ada muzium..tasik..play ground mcm disneyland..tempat mancing..teater.. urm..x habis masuk suma ruma2 tu..lalu jek..x larat dowh..
then, balik ke pusat bandar..pegi Sarinah Mall..shopping..hee..tapi aku x beli apa2 pun kat sana..simpan duit untuk shop di Tanah Abang.. tapi masa park kete aku dpt satu info..kete2 kat sana..especially bila double park, handbreak x tarik ke atas..why? supaya org boleh sorong kete kalo kete xleh nak klua..hmm..
then, malam tu makan sate..
then..new experience bila disuruh try keropok kulit lembu...@_@ mmg aku xleh masuk..sbb aku rasa bau lembu..hahahahaha
ala..lupa nak amik gamba..hmm..
tp xpe..x nmpk kulit lembu pun..mcm keropok biasa..cuma rasanya rasa lembu..hehehe
..ni rumah etnik toraja.. aku baru tau..huhuhu

..nasi padang di restaurant Garuda..nampak simple..tapi sedap..nyum2

..Dr Asmiaty..my boss n I ..hehehe

...begambar dgn kepala2..

..patung2 hindu ni byk kat muzium..

okeh..sambung esok..daa..gue ngantuk..

Sunday, March 6, 2011

..Jakarta..Day 1..[010311]

Assalamualaikum..
Wah..agak lama ku tinggalkan blog ini..
aku baru balik dr tanah seberang..agak capek=penat..hehe
alhamdulillah setelah menyelesaikan mcm2..sampai jugak aku ke kota Jakarta..atas urusan kerja..
10.20pm waktu indonesia = 11.20 pm waktu Malaysia selamat mendarat d Bandar Udara Soekarno-Hatta.. aku ingat aku sampai 10.20pm waktu M'sia..rupa-rupanya aku lupa ada perbezaan waktu..Indonesia lewat sejam..
first time kan..huhu
turun dari flight..ada bas tunggu lebih kurang mcm rapid KL..wah jauh jugak nak ke balai ketibaan sampai nak kena naik bas..agak menarik..hahaha xsempat nak amik gambar sbb aku bediri dlm bas..x stabil..hohoho
En Jamil book supplier from KL dan Pak Win serta anak dia Sony book supplier from Jakarta dah tunggu kat airport sambut kitorang..
kat sana masih awal..tapi kitorng sgt penat..dlm kepala..cepatla sampai hotel..nak tidur..
otw..aku menikmati pemandangan gelap..hehe belom nampak apa2..x sabar nak tunggu esoknya..
Malam tu sampai kat Hotel Grand Cemara..hmm..not bad..
ok..esok sambung nex chapter.. Gud nyte Jakarta.. Zzzzzz..