Posts

..@t Last..

Image
..Alhamdulillah..Praise to Allah..Thank you Allah..


Taxonomy aku akhirnya siap.. dari 9 subjek kepada 3882 subjek..

After this..KL book fair la pulak..huhuhu

..OWH TAXONOMY...

Image
..@_@... <-- cam ni la kot muka aku skrg.. taxonomy aku x siap lagi..!!! taxonomy bukan tsunami yer.. adeh due date dh dekat..camana ni..??
sarawak tengah sibuk mengundi (xpe, aku bkn org sarawak) aku dok menatap komputer dr smlm..siapkan projek tsunami eh silap, taxonomy ni..tetiba database error!! dush!! byk lg nih... membuatkan aku panik..uwaaaaa..kalau la error ni sampai minggu depan camane???
(Library of Congress Authorities is not currently available. Please try again later.) Note to librarian: the server(3.0.0) or database(3.0.0) is not compatible with the current version(2007.2.0) of OPAC.   
:'(
tentu korang sume pelik dgr perkataan taxonomy yg aku sebut2 ni..actually aku dan rakan librarian yg lain dalam projek 'pengembangan subjek'..dan dalam penghasilan manual atau panduan dalam penentuan subjek nnt..for the purpose of knowledge management..and for the purpose of subject classification..agak teknikal ckit maksudnya.. dah masuk 6 bulan kami bertungkus lumus menyiapka…

..KLBF..here i come...

Image
..Kuala Lumpur International Bookfair (KLIBF 2011) is around da corner  (22 April - 1 May).. ..insyaAllah aku antara bakal pengunjung.. ..another task waiting 4 me.. ..taking a responsibility as acquisition librarian.. ..balik nnt konpom mata aku bleh juling tgk book listing for ordering..
..tapi xpe, walopun keje aku belambak lepas bookfair nnt..hatiku gumbira kerana faveret author aku dh publish new novel..yahoo!!! 
..CONtenGAN JaLAnan by hlovate dan Sutera Bidadari by RAM..cant wait to grab u..



..Crying?..

Menangis?? knp?? menurut Ibnu Qayyim..manusia menangis kerana 10 sebab..
1) Menangis kerana kasih sayang & kelembutan hati.
2) Menangis kerana rasa takut.
3) Menangis kerana cinta.
4) Menangis kerana gembira.
5) Menangis kerana menghadapi penderitaan.
6) Menangis kerana terlalu sedih.
7) Menangis kerana terasa hina dan lemah.
8) Menangis untuk mendapat belas kasihan orang.
9) Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis.
10) Menangis orang munafik - pura-pura menangis.
Tangisan merupakan salah satu 'nonverbal communication'..iyelah nak meluahkan perasaan tanpa kata2.. hmm..menurut kajian.. lelaki menangis purata dalm sebulan sekali jer.. pompuan plak, lebih cket 5 kali..hohohoho especially sebelum haid dan selepas..knp? sbb..emosi kurang stabil..sensitif..okeh..
Hmm..knp pompuan byk nangis? ntah..aku pun xtau..rata2 org ckp it relates with hormone..
apepon..kajian juga ckp lepas nangis..mst feel better. kn?? sbb.. crying will eliminates hormone stress nama dia, 'adrenocorti…

..Tribute 2 Japan..

Image
Assalamualaikum.. ni pun dah lame x update blog ni.. mmg byk nak citer tapi..semua citer aku biarkan berlegar2 dlm kepala ni tanpa diluahkan dengan tulisan.. walau apapun..agak feeling aku dua tiga arini.. 1st sekali..Takziah buat keluarga Fawas..kawan kitorng sejak diploma atas pemergian ibu tersayang.. agak tekejut dgr berita tu..:( teringat dgn layanan arwah ibu dia ketika kitorang beraya kat sana..berkampung kat umah dia siapkan assignment.. semoga rohnya di cucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org2 yang beriman..Amin..
2nd.. tergerak hati nak menaip mlm ni..selepas tgk majalah 3.. almost 1 month selepas Jepun dilanda tsunami n earthquake.. sesungguhnya Allah Maha Besar..sekali lagi Allah menguji hambaNya..sekali lagi Allah memberi amaran..Allahuakhbar.. dh byk video tsunami Jepun tu aku tgk..kali ni baru nmpak dgn jelas..manusia2 dihanyutkan ombak tsunami tu.. takut..seram..kesian..mcm2 aku rasa..
Jepun..negara yg aku kenal sejak aku darjah dua lagi..bkn nak bangga tapi ketika umur tu la.…

..Selamat Tinggal Jakarta..[050311]

Image
Assalamualaikum.. 050311..last day d bumi Jakarta.. cam sayu je..hmm bangun lambat..nasib baik da packing semalam.. da siap mandi..besantai dulu melayan rancangan tv Indonesia yg ntah brp byk tu..aku pun x hbs tgk suma channel..yg aku tau mmg byk.. da breakfast..sembang2 ngan En Jamil, Pak Win, my boss n sony..Dr sempat berspa dlm bilik.. pastu boss aku dan sony ajak aku bejalan lagi ..sempat lg beli belah smpi kul 12..ish3.. dan kali terakhir untuk lunch sama, kitorang pilih Restaurant Garuda sekali lg..Nasi Padang yg sedap sekali lg.. Perkara yg aku rasa funny bila my boss dan Dr tapau ayam goreng berempah nak bw balik Sabah..kitorng dh panik da..bleh ke?? Layan je......hahahaha En Jamil siap usik "letak ayam dlm luggage ye.." hahahaha aku dh gelak "habisla baju baru beli bau ayam Garuda.." tapi nasib baik lepas..nasib baik bleh bw naik flight...:p sebenarnya kitorang dh lewat ke airport..sehinggakan sony yg x penah bawak kete laju..bleh bawak 120.. mulanya dlm kete bisi…

..Jakarta..Day 4..[040311]

Image
Assalamualaikum ols.. patutnya semalam menghapdet ini blog..tapi gue ngak larat..demam la pulak..ni pun fening2 juga tapi sebelum memori ku di Jakarta luput dek kesibukan ku bekerja..aku citer jugak la mlm ni.. hari keempat..baru la misi utama ke Jakarta tercapai..Islamic Bookfair tu stat ari tu.. tapi..sebelum jalan sempat boss aku ckp..xnak pegi bookfair la..nak ke Tenabang lg..hahaha sporting gak boss aku ni..tapi En Jamil ckp x bleh..kene ke bookfair jugak.. so..d keheningan pagi Jumaat tu kitorang pegi la Istora Senayan, @ Gelora Bung Karno Stadium..kat situ la bookfair tu.. sampai sana agak awal juga..tp heran knp x buka lagi..sbb Pak Win ckp stat kul 10...tunggu la dalam setengah jam..pun x buka lagi..rupa-rupanya pembukaan di tunda pukul 2 ptg.. dan sebenarnya berita gembira buat kitorang..so bleh la shopping lagi kat Tenabang..En Jamil, Pak Win, Prof dan Sony gelak sambil geleng kepala je tgk gelagat org pompuan ni..so kitorang ke Tenabang lg..sampai kul 3 ptg..baru la ke Istora Se…