CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, February 15, 2011

..Salam Maulidur Rasul..

Salam kepada saudara saudari yang berkunjung..

Salam Maulidur Rasul buat umat islam seluruh dunia..

hari ni 12 Rabiulawal 1432H..kelahiran Rasulullah s.a.w tercinta..

hari ni diam2 kat umah dan rasanya hari ni paling lama aku spend time tgk tv..hahaha aku ni bkn sgt tgk tv..p arini pegi dapur on tv..pegi ruang tamu on tv..nasib baik dlm bilik tidur xde tv..ok cukup aku merapu tgk tv..cuma hati tersentuh dgr ceramah maulidur rasul pagi td..betapa kita di Malaysia ni seharusnya bersyukur.. "Orang len lapar, Allah bagi kita kenyang".."Orang len berperang, Allah bagi kita keamanan".."Orang len susah, Allah bagi kita senang"..Subhanallah..tapi kadangkala kita leka..kita lupa Allah.. then tengok anak-anak kecil buat persembahan, peserta program realiti adik-adikku..aku x tgk sgt rancangan tu, tapi mak aku cakap salah seorang budak tu cacat penglihatan..mak aku cakap tiap kali dia tgk rancangan tu mesti dia xleh tahan tgk budak tu..first time dgr suara dia sedap..mak aku cakap la kalo dia baca quran lagi sedap..terdetik kat kepala ni..baca Quran? owh guna braille..Ya Allah..sedangkan org yang celik pun malas sungguh baca Quran..tapi lihatlah dia..MasyaAllah..

Pastu tengok Jejak Rasul "terimbas semula sirah nabi.." MasyaAllah..betapa sayangnya Rasulullah s.a.w kepada umatnya..Sayu bila teringat cerita Rasulullah s.a.w di Taif..Malaikat offer nak hempap masyarakat Taif dengan gunung-ganang tapi Rasulullah s.a.w x benarkan malah berdoa yang baik untuk mereka. Ya Rasulullah..dirimu sungguh mulia..


Sempena maulidur rasul ni.. aku pinjam la lirik lagu Maher Zain ni..


..The Chosen One..by Maher Zain

In a time of darkness and greed
It is your light that we need
You came to teach us how to live
محمد يا رسول الله

You were so caring and kind
your soul was full of light
You are the best of mankind
محمد خير خلق الله

صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

From luxury you turned away
And all night you would pray
Truthful in every word you say
محمد يا رسول الله

Your face was brighter than the sun
Your beauty equaled by non
You are Allah Chosen One
محمد خير خلق الله

صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

I'll try to follow your way
And do my best to live my life
as you taught me
I pray to be close to you
On that day and see you smile
When you see me

صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

صلّوا على رسول الله
Oh
Peace be upon.. Oh
The Chosen One

Thursday, February 3, 2011

..fireworks..


Hepi nu year to all chinese..
erm..tajuk mcm lagu Katy Perry je entry aku kali ni..hahaha bkn nak citer sal lagu..
mlm ni..memandangkan msh kedengaran "boom2" kat luar..teringat plak time holiday kat sibu few years ago..kebetulan time tu CNY..n then x sangka bleh tgk fireworks yg begitu byk.. ingatkan aku sorang yg teringat moment tu..bila Aj Castaneda pun post sometng kat my fb wall..she said she miss moment at Sibu..me too..
erm..mmg meriah la langit time tu..smpi subuh dowh..dua tiga hari pastu pun msh byk..dr jauh bleh nmpk firecracker di mana2..mcm berperang ada gak.. mmg kaya la org Sibu..hehehe tp..mmg different dr tmpt len..i've been in so many places during CNY..so compare ngan kat Sibu..its different..mmg meriah dengan fireworks..maybe disebabkan Chinese population kat sane kot..even ade fireworks kat Kuching still xsame dgn fireworks yg ada kat Sibu..hahaha..
mak angkat kitorang ade mention..mlm tu jgn tido awl..tgk bunga api..kitorng tanya nak tgk kat mana? ingatkan nak kluar somewhere..erm aku suka gak tgk ni..so at dat nite..waiting 4 fireworks..tp xpayah jln jauh..depan rumah..kiri kanan belakang je..rasa mcm tgk opening ceremony olympic pun ade gak..aku tekejut gak..byk gilerr org men...hahaha so mlm tu..sempat jln2 tgk org men bunga api..dan kwn aku c AJ x sedar bejalan tanpa sandal..hahaha
mlm tu jugak aku pun letih nak ckp "tu..cantik..!!!", "tu...besar..!!", "wah..cantiknya...!!"..dlm hati..sempat ckp..sygnye duit..:P
hahahaha Aj Castaneda, Syar Saifuddin, Kak Zie, Alai...brani x org ke sibu tek? dhla buang batu..ampun mak..