Posts

Showing posts from September, 2010

..Tarapappa..

Salam..sebelum tidur hari ini layan lagu Maher Zain lagi + layan blog Hlovate, my favorite author. Hari ni tamat baca 'Contengan Jalanan [Ramadhan]'. Aku tak tau nak share mcm mana apa yang aku dapat dari hasil nukilan Hlovate. Kalo korang rajin..read it by urself then u'll understand wat i mean. Jazakallahu khairan kathira Hlovate.. May Allah bless u..waiting for ur nex novel..huhu

..sunyi sudah kampungku..

Salam..arini hari raya yg ke?? urm..raya ke...9..syawal.. kejap jak masa berlalu..kampungku mula kembali sunyi..bkn sunyi apa..urm msh bingit telinga ni..mercun sana sini..tp ndapala..bkn slalu kn..cuma sunyi yang aku maksudkan perantau2 dh mula kembali mencari ilmu..mencari rezeki dan meneruskan hidup. Rumah aku pun dh nak sunyi huhu..sorng da blik ke semenanjung..esok sorng lagi adk aku kembali ke asrama..adk2 sepupu yg lain pun sorng demi sorng tinggalkan kg...termasuk, kazen2 yg sdh berkeluarga yg merantau ke tempat lain.. hilai tawa pun dh makin kurang ni. tinggal la kami d sini.. Teringat time study..betapa beratnya hati meninggalkan rumah. mcm x mau balik kolej jak..tapi demi tanggungjawab..u have to..bila lg nak rasa perasaan tu kn. skrng ni dh menetap terus..n may not going anywhere..tp aku plg suka bila blik kg time raya..best..kat epot penuh org. dgr lagu raya azlina aziz..bru paham camana perasaan perantau ni. betapa perasaan rindu yg membuak..mmg aku x sabr nak smpi kg h…

Allah..save them..bless them..

Image
Today is d last day of Ramadhan..the moon of syawal is coming.. im happy but at d same time..sayu..nex year jmp lg? semalam..watch Bersamamu TV3.. actually program 2 aku xbleh nak tgk..hati x tahan..mesti hujan dan banjir..:) tapi semalam tergerak hati nak tgk jugak..dan of course..konfem..hujan turun. Its abou the palestenian. Yang menumpang teduh d lubnan. Melihat hidup mereka yang serba kekurangan, tiada suami, anak-anak yg x ibu bapa. Tapi, mereka kuat meneruskan hidup. Tempat tinggal uzur, bahaya, daif, keadaan yang kurang bersih, air yang dicatu.. aku x tau nak cakap apa. Betapa kasihannya mereka. Even ada master @ijazah mereka x bleh kemana. Hdup serba kekurangan juga. Berbanding di tempat kita ni, org boleh berbangga dengan pelajaran. Boleh hdup senang da.. tapi dioarng? Sayu aku tgk bdk2 yang dibelikan pakaian oleh crew Bersamamu..diorng sgt hepi..sangat hepi..bleh nampak brp lama diorng x rasa gembira mcm tu. Poor them, expecially the kids..Allah.. x tahan tgk. They really…

Duit raya..:)

Image
Salam..untuk kesekian kalinya aku post entry lagi dalam blog aku ni. Suasana ofis makin sunyi sepi..xpa bg chance ngan staf aku untuk bercuti dahulu..nex week sy stat cuti ek..hehe pagi td cempat aku mndengar celoteh DJ hot fm..yg slalu menemani perjalanan aku ke tempat kerja..dan aku percaya korang sume pun dgr kn..buat aku tersenyum sorng2 dlm kete. Mcm org gile ada gak.. kisah kali ni pasai duit raya. Senyum saje la aku..memandangkan aku dh bekerja ni..tibala giliran aku memberi duit raya kpd org pulak..aku dpt lagi ke? Xpe..aku akn ikut anda berbaris d umah bungsu kasim dan bungsu usop. Konfom dapat..:D pengumuman buat kajen-kajenku..sila tuntut duit raya anda drpd saya..(bertuah korang dapat kajen mcm aku ni tau)..TAPI ada syarat aku kenakan..duit raya kali ini hanya layak diberi kepada kajen2 yg belum bekerja ye…hehe abah aku plak bg duit raya ngan budak2 kecik je.. brp ringgit itu rahsia la..hee..teringat pulak aku time kecik2 dulu..misi utama d pagi raya adalah mengumpul duit …

3rd entry..menandakan aku bosan

Wah…ni mmg dasat ni..smpi 3 post entry aku hari ni?? Antam saja la..sblm menghadap bos esk untuk kedua kali dlm mgu ni..meeting lg..blum lg meeting yg menunggu lepas raya..congak2 ada 5 meeting akn dtg..giiilllllllaa..tension2..x bleh aman hdup mcm ni..migrain aku pun semakin kerap..adaka itu petanda kurang baik?erk..perlu ka aku p medical check up ni..? Ramadhan pun dh nak hbs..rutin bekerja kmbali sprti biasa..yolah pasni balik lmbt la aku..time posa ni ja aku blik sharp kul 5..:P pasni..jgn mimpi la nak blik kul 5 tu..kecuali la aku dh jd bini org.. ada gak alasan nak blik awal..nak masak..nak amik anak..ini dh la umah dekat..bujang..uwaa.. semacam je nnt staf tgk aku blik awal.. teringin juga nak ckp..”so what, aku officer..” tapi nsb bek la aku ni..shy2 cat..berhemah ckit..:P
Sbnrnya..aku x tau apa nak post kat cni..suka ati aku je..ni dh tahap kebosanan melampau ni..staf dh x byk..byk yg cuti..ofis sunyi ckit..aku nak pasang lg raya kat mp3..salah bwk usb cable la plak..adeh..sun…

2nd entry for 2day..

Image
Ini gara-gara bosan xde keja la ni..kalo dah bz..bz sangat..ni dah x bz aku pun x tau nak buat ape.. Tetiba aku teringat kawan-kawan baik aku time study kat “UiTM diHatiku”..always di hati ni..hehe rindu la plak..5 tahun study sama-sama..spends a lot of time 2gether..Ramadhan dan diz coming syawal tambah buat aku rindu..
Iyka Zulaika- First time sambut Ramadhan as a UiTm student. Ingat ka ko, kita balik raya lambat tatkala org len dh blik kampong. Kita msh spend a day to jalan2 kat india street kching. Excited nak experienced new thing? Hahaha time posa tu..hbs kita jelajah waterfront 2 deng.. Byk kali plan x mau blik kunun, tapi last2 blik raya jugak..x tahan beb.. ko jugak la teman excited nak blik kk, pegi awl2 ke klia @ lcct.. surfing tenet smpi bosan..berjam2 duduk dkt international departure. One thing lg..bebuka dlm flite at Labuan epot..gara2 kapal x bleh land on time d kk..paksa patah blik ke labuan..then 1 guy tu mengamuk dgn stewardess gara-gara x makanan untuk berbuka..
Syar …

Hanya coretan..

Untuk kesekian kali..ku menjengah jugak ke blog yg sda lama terbengkalai ni..huhu nothing special to share. Aku menaip ikut gerak hati..nak cerita ape ek..gejala sosial yang makin teruk? Politik..hamba x pandai berbicara soal politik. Isu kemanusiaan di gaza dan Afghanistan yang entah di mana kesudahannya? Betapa bumi ini sudah tua..peringatan-peringatan Allah kepada hamba-hambanya. Tapi sedar ka kita?
Hari ini..28 Ramadhan 1431H..x lama lagi Ramadhan bakal melabuhkan tirainya..di lubuk hati terasa sayu. Betapa semacam tidak puas berada di bulan Ramadhan. InsyaAllah panjang umur tahun depan bertemu lagi. Ramadhan..di mana Allah memberi rahmat dan peluang kepada umat manusia lahir semula dalam keadaan bersih dan memperbetulkan diri, tinggal kita mencorakkan siapa diri kita dengan amal-amal kita. Tetapi sedih saya melihat ada insan-insan yang tidak berpuasa, tidak solat. Seolah-olah lupa tujuan hidup di dunia ini. Tetapi menyambut syawal..lebih-lebih la plak..
Then di bulan ini juga kita…