CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, September 28, 2010

..Tarapappa..

Salam..sebelum tidur hari ini layan lagu Maher Zain lagi + layan blog Hlovate, my favorite author. Hari ni tamat baca 'Contengan Jalanan [Ramadhan]'. Aku tak tau nak share mcm mana apa yang aku dapat dari hasil nukilan Hlovate. Kalo korang rajin..read it by urself then u'll understand wat i mean. Jazakallahu khairan kathira Hlovate.. May Allah bless u..waiting for ur nex novel..huhu

Saturday, September 18, 2010

..sunyi sudah kampungku..

Salam..arini hari raya yg ke?? urm..raya ke...9..syawal.. kejap jak masa berlalu..kampungku mula kembali sunyi..bkn sunyi apa..urm msh bingit telinga ni..mercun sana sini..tp ndapala..bkn slalu kn..cuma sunyi yang aku maksudkan perantau2 dh mula kembali mencari ilmu..mencari rezeki dan meneruskan hidup. Rumah aku pun dh nak sunyi huhu..sorng da blik ke semenanjung..esok sorng lagi adk aku kembali ke asrama..adk2 sepupu yg lain pun sorng demi sorng tinggalkan kg...termasuk, kazen2 yg sdh berkeluarga yg merantau ke tempat lain.. hilai tawa pun dh makin kurang ni. tinggal la kami d sini.. Teringat time study..betapa beratnya hati meninggalkan rumah. mcm x mau balik kolej jak..tapi demi tanggungjawab..u have to..bila lg nak rasa perasaan tu kn. skrng ni dh menetap terus..n may not going anywhere..tp aku plg suka bila blik kg time raya..best..kat epot penuh org. dgr lagu raya azlina aziz..bru paham camana perasaan perantau ni. betapa perasaan rindu yg membuak..mmg aku x sabr nak smpi kg halaman. gonna miss dat moment.skrg ni..duduk la aku diam2 kat kg ni ha..tmpt kojo pun dekat.. urm bakal suami? org mana? insyaAllah org kg sebelah nun..:p so time raya xpyah pening2 kn..hahaha anyway..selamat berjuang para perantau.. one fine day..u'll come back..:)

Dialah yang menjadikan bumi itu mudah bagi kamu,maka berjalanlah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian dari rezekiNya.Dan hanya kepada-Nya lah kamu (kembali setelah) dibangkitkan. [al-Mulk : 15]

Wednesday, September 8, 2010

Allah..save them..bless them..

Today is d last day of Ramadhan..the moon of syawal is coming.. im happy but at d same time..sayu..nex year jmp lg? semalam..watch Bersamamu TV3.. actually program 2 aku xbleh nak tgk..hati x tahan..mesti hujan dan banjir..:) tapi semalam tergerak hati nak tgk jugak..dan of course..konfem..hujan turun. Its abou the palestenian. Yang menumpang teduh d lubnan. Melihat hidup mereka yang serba kekurangan, tiada suami, anak-anak yg x ibu bapa. Tapi, mereka kuat meneruskan hidup. Tempat tinggal uzur, bahaya, daif, keadaan yang kurang bersih, air yang dicatu.. aku x tau nak cakap apa. Betapa kasihannya mereka. Even ada master @ijazah mereka x bleh kemana. Hdup serba kekurangan juga. Berbanding di tempat kita ni, org boleh berbangga dengan pelajaran. Boleh hdup senang da.. tapi dioarng? Sayu aku tgk bdk2 yang dibelikan pakaian oleh crew Bersamamu..diorng sgt hepi..sangat hepi..bleh nampak brp lama diorng x rasa gembira mcm tu. Poor them, expecially the kids..Allah.. x tahan tgk. They really want to go back to their country..harapan mereka sungguh besar. They love their country so much. Subhanallah.. Aku hanya nak mengingatkn diri aku juga dan sapa2 la yg terbaca blog aku ni. Sayang la negara kita ni, jgn hancurkan negara dgn isu-isu yg remeh temeh, mcm yg byk berlaku kat fb skrg komen2 racism.. please..we need to unite..jaga keamanan negara. And please..doakan kesejahteraan bumi Palestin. Salam syawal..

Anak-anak kecil yang belum mengerti apa-apa.. :(

Tuesday, September 7, 2010

Duit raya..:)

Salam..untuk kesekian kalinya aku post entry lagi dalam blog aku ni. Suasana ofis makin sunyi sepi..xpa bg chance ngan staf aku untuk bercuti dahulu..nex week sy stat cuti ek..hehe pagi td cempat aku mndengar celoteh DJ hot fm..yg slalu menemani perjalanan aku ke tempat kerja..dan aku percaya korang sume pun dgr kn..buat aku tersenyum sorng2 dlm kete. Mcm org gile ada gak.. kisah kali ni pasai duit raya. Senyum saje la aku..memandangkan aku dh bekerja ni..tibala giliran aku memberi duit raya kpd org pulak..aku dpt lagi ke? Xpe..aku akn ikut anda berbaris d umah bungsu kasim dan bungsu usop. Konfom dapat..:D pengumuman buat kajen-kajenku..sila tuntut duit raya anda drpd saya..(bertuah korang dapat kajen mcm aku ni tau)..TAPI ada syarat aku kenakan..duit raya kali ini hanya layak diberi kepada kajen2 yg belum bekerja ye…hehe abah aku plak bg duit raya ngan budak2 kecik je.. brp ringgit itu rahsia la..hee..teringat pulak aku time kecik2 dulu..misi utama d pagi raya adalah mengumpul duit raya..diberi duit syiling pun aku dh senyum smpi ke telinga..dan skrg aku seronok nengok budak2 gembira dapat duit raya..walopun kuih-muih yg dihidang x dijamah..air pun mnum separuh je..ntah brp byk umah dh diorang serbu..siap bwk beg lg tu..berpeluh-peluh diorng . lain kali bwk payung. adk2 sume..msuk duit dalam bank ye..jgn beli mercun plak..



Monday, September 6, 2010

3rd entry..menandakan aku bosan

Wah…ni mmg dasat ni..smpi 3 post entry aku hari ni?? Antam saja la..sblm menghadap bos esk untuk kedua kali dlm mgu ni..meeting lg..blum lg meeting yg menunggu lepas raya..congak2 ada 5 meeting akn dtg..giiilllllllaa..tension2..x bleh aman hdup mcm ni..migrain aku pun semakin kerap..adaka itu petanda kurang baik?erk..perlu ka aku p medical check up ni..? Ramadhan pun dh nak hbs..rutin bekerja kmbali sprti biasa..yolah pasni balik lmbt la aku..time posa ni ja aku blik sharp kul 5..:P pasni..jgn mimpi la nak blik kul 5 tu..kecuali la aku dh jd bini org.. ada gak alasan nak blik awal..nak masak..nak amik anak..ini dh la umah dekat..bujang..uwaa.. semacam je nnt staf tgk aku blik awal.. teringin juga nak ckp..”so what, aku officer..” tapi nsb bek la aku ni..shy2 cat..berhemah ckit..:P
Sbnrnya..aku x tau apa nak post kat cni..suka ati aku je..ni dh tahap kebosanan melampau ni..staf dh x byk..byk yg cuti..ofis sunyi ckit..aku nak pasang lg raya kat mp3..salah bwk usb cable la plak..adeh..sunyi nye..

2nd entry for 2day..




Ini gara-gara bosan xde keja la ni..kalo dah bz..bz sangat..ni dah x bz aku pun x tau nak buat ape..
Tetiba aku teringat kawan-kawan baik aku time study kat “UiTM diHatiku”..always di hati ni..hehe rindu la plak..5 tahun study sama-sama..spends a lot of time 2gether..Ramadhan dan diz coming syawal tambah buat aku rindu..

Iyka Zulaika- First time sambut Ramadhan as a UiTm student. Ingat ka ko, kita balik raya lambat tatkala org len dh blik kampong. Kita msh spend a day to jalan2 kat india street kching. Excited nak experienced new thing? Hahaha time posa tu..hbs kita jelajah waterfront 2 deng.. Byk kali plan x mau blik kunun, tapi last2 blik raya jugak..x tahan beb.. ko jugak la teman excited nak blik kk, pegi awl2 ke klia @ lcct.. surfing tenet smpi bosan..berjam2 duduk dkt international departure. One thing lg..bebuka dlm flite at Labuan epot..gara2 kapal x bleh land on time d kk..paksa patah blik ke labuan..then 1 guy tu mengamuk dgn stewardess gara-gara x makanan untuk berbuka..

Syar saifuddin- kwan aku plg comel my rumet yg plg lama..oit deng..hehe aku tau ko mst liat nak bngun sahur nak..all those thing buat aku teringat betapa kita byk kali terlepas sahur lalu memandang sedih makanan yg kita ambl kat dwn makan..especially mun lauk sardine..ada indah syg nak buang..maka dah basi..hahahaha .lgi stau aku rindu mok mam biskut ulat ko ya..kek lapis ko nok kacak2..hehe syar aku rindu juak mok mam bubur pedas..huhuhu xpat kita nak share berik biskut raya ngan kwn2 laki kita..especially cdak beto..hehehe

Wawi- aku rndu nak g bazaar ngan ko..hehe mun ko xda..x kmk org merasa ke bazaar satok.. kakya bebuka kat 'Benteng'..betul x aku tok..aku lupa2 ingat nama tmpt ya..hehe ada gik aku rindu.. kerepek nenek ktk..hehe bila la lg dpt makan owh..then, bebuka kat umah miz imi..huhu 

Huda, Lin, chot, amy, alan, coni, trecie, pay-g, fadli, paw, neti, kak zie-miss u all..rindu nak bebuka, bersungkei, beraya ngan ktk org suma..dun forget..peristiwa lucu naik bas..gara-gara mo braya umah pawas..:)
Actually many things nak cita..tp x muat ni tau..kenangan yang saya akn ingat smpi bila-bila. Sayang anda semua..




~SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..MAAF ZAHIR & BATIN~

Hanya coretan..

Untuk kesekian kali..ku menjengah jugak ke blog yg sda lama terbengkalai ni..huhu nothing special to share. Aku menaip ikut gerak hati..nak cerita ape ek..gejala sosial yang makin teruk? Politik..hamba x pandai berbicara soal politik. Isu kemanusiaan di gaza dan Afghanistan yang entah di mana kesudahannya? Betapa bumi ini sudah tua..peringatan-peringatan Allah kepada hamba-hambanya. Tapi sedar ka kita?
Hari ini..28 Ramadhan 1431H..x lama lagi Ramadhan bakal melabuhkan tirainya..di lubuk hati terasa sayu. Betapa semacam tidak puas berada di bulan Ramadhan. InsyaAllah panjang umur tahun depan bertemu lagi. Ramadhan..di mana Allah memberi rahmat dan peluang kepada umat manusia lahir semula dalam keadaan bersih dan memperbetulkan diri, tinggal kita mencorakkan siapa diri kita dengan amal-amal kita. Tetapi sedih saya melihat ada insan-insan yang tidak berpuasa, tidak solat. Seolah-olah lupa tujuan hidup di dunia ini. Tetapi menyambut syawal..lebih-lebih la plak..
Then di bulan ini juga kita tgk berita kes buang bayi, kes bunuh, kes orang hilang semua itu berpunca dr manusia jugak.. yg plg x tahan kes buang bayi tu la..hish..x tau nak cakap org yang buat tu dikategorikan sbg apa..nak kata x otak..ada..sedangkan haiwan pun syg anak.. ada satu hal lagi, kes bunuh..tergamak sungguh nak bunuh org..astagfirullah..kalo bunuh cicak xpe..ini bunuh org..?? kesimpulannya..mereka kurang didikan agama..jiwa x kuat..nauzubillah minta dijauhkan..
hmm same gak ngan zionis ni..x paham bahasa..takbur sungguh..amik hak org..membunuh..x paham la org mcm tu? Mental sickness…