CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, April 21, 2011

..@t Last..

..Alhamdulillah..Praise to Allah..Thank you Allah..


Taxonomy aku akhirnya siap.. dari 9 subjek kepada 3882 subjek..

After this..KL book fair la pulak..huhuhu

Saturday, April 16, 2011

..OWH TAXONOMY...

..@_@... <-- cam ni la kot muka aku skrg..
taxonomy aku x siap lagi..!!! taxonomy bukan tsunami yer..
adeh due date dh dekat..camana ni..??

sarawak tengah sibuk mengundi (xpe, aku bkn org sarawak) aku dok menatap komputer dr smlm..siapkan projek tsunami eh silap, taxonomy ni..tetiba database error!! dush!! byk lg nih... membuatkan aku panik..uwaaaaa..kalau la error ni sampai minggu depan camane???

(Library of Congress Authorities is not currently available.
Please try again later.)
Note to librarian: the server(3.0.0) or database(3.0.0) is not compatible with the current version(2007.2.0) of OPAC.   

:'(

tentu korang sume pelik dgr perkataan taxonomy yg aku sebut2 ni..actually aku dan rakan librarian yg lain dalam projek 'pengembangan subjek'..dan dalam penghasilan manual atau panduan dalam penentuan subjek nnt..for the purpose of knowledge management..and for the purpose of subject classification..agak teknikal ckit maksudnya.. dah masuk 6 bulan kami bertungkus lumus menyiapkan projek ni..dan memerlukan database ---> Library of Congress Authorities... Memandangkan server kat ofis x dpt open database ni..ntah maybe line x stabil so terpaksa buat kat umah, guna streamyx kat umah bru bleh bukak.. mcm assignment la..benda ni senang je..tp terlampau byk dan due to technical problem akan melambatkan keje2 ni.. aku ada 5 subjek lg x siap ni...bunyi macam mudah tapi...1 subject boleh dikembangkan kepada 10 perkataan atau maksud dan 10 subject itu dikembangkan lagi..gambar kat bawah ni adalah konsep taxonomy...


dan setakat ini word 'psychology' plg byk narrower term dia iaitu 153 subjek..

manually bleh buat tapi kene guna kitab Library of Congress Subject Heading..nak kene belek kitab2 tebal tu??? korang bayangkan lah berapa byk subject kat dunia ni?..dari A to Z..
wah..bingung2.. nah tgk la kitab2 'kesayangan' librarian2 especially cataloger2 seluruh dunia..hohohoho


Ya Allah permudahkanlah segala urusan ku..Amin..


Wednesday, April 13, 2011

..KLBF..here i come...


..Kuala Lumpur International Bookfair (KLIBF 2011) is around da corner  (22 April - 1 May)..
..insyaAllah aku antara bakal pengunjung..
..another task waiting 4 me..
..taking a responsibility as acquisition librarian..
..balik nnt konpom mata aku bleh juling tgk book listing for ordering..

..tapi xpe, walopun keje aku belambak lepas bookfair nnt..hatiku gumbira kerana faveret author aku dh publish new novel..yahoo!!! 

..CONtenGAN JaLAnan by hlovate dan Sutera Bidadari by RAM..cant wait to grab u..




Tuesday, April 12, 2011

..Crying?..

Menangis?? knp??
menurut Ibnu Qayyim..manusia menangis kerana 10 sebab..

1) Menangis kerana kasih sayang & kelembutan hati.
2) Menangis kerana rasa takut.
3) Menangis kerana cinta.
4) Menangis kerana gembira.
5) Menangis kerana menghadapi penderitaan.
6) Menangis kerana terlalu sedih.
7) Menangis kerana terasa hina dan lemah.
8) Menangis untuk mendapat belas kasihan orang.
9) Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis.
10) Menangis orang munafik - pura-pura menangis.

Tangisan merupakan salah satu 'nonverbal communication'..iyelah nak meluahkan perasaan tanpa kata2.. hmm..menurut kajian.. lelaki menangis purata dalm sebulan sekali jer.. pompuan plak, lebih cket 5 kali..hohohoho especially sebelum haid dan selepas..knp? sbb..emosi kurang stabil..sensitif..okeh..

Hmm..knp pompuan byk nangis? ntah..aku pun xtau..rata2 org ckp it relates with hormone..

apepon..kajian juga ckp lepas nangis..mst feel better. kn?? sbb.. crying will eliminates hormone stress nama dia, 'adrenocorticotpric hormone'. Jd..menangis itu nikmat Allah sebenarnya.. kalo x pandai menangis tu pelik da tu..something wrong dengan sel hormone tu..:p 


"..dan bahawasanya DIA lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis." (An
Najm : 43)




--> mode tengah :((

Saturday, April 9, 2011

..Tribute 2 Japan..

Assalamualaikum..
ni pun dah lame x update blog ni..
mmg byk nak citer tapi..semua citer aku biarkan berlegar2 dlm kepala ni tanpa diluahkan dengan tulisan.. walau apapun..agak feeling aku dua tiga arini..
1st sekali..Takziah buat keluarga Fawas..kawan kitorng sejak diploma atas pemergian
ibu tersayang..
agak tekejut dgr berita tu..:( teringat dgn layanan arwah ibu dia ketika kitorang beraya kat sana..berkampung kat umah dia siapkan assignment..
semoga rohnya di cucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org2 yang beriman..Amin..

2nd..
tergerak hati nak menaip mlm ni..selepas tgk majalah 3..
almost 1 month selepas Jepun dilanda tsunami n earthquake..
sesungguhnya Allah Maha Besar..sekali lagi Allah menguji hambaNya..sekali lagi Allah memberi amaran..Allahuakhbar..
dh byk video tsunami Jepun tu aku tgk..kali ni baru nmpak dgn jelas..manusia2 dihanyutkan ombak tsunami tu..
takut..seram..kesian..mcm2 aku rasa..

Jepun..negara yg aku kenal sejak aku darjah dua lagi..bkn nak bangga tapi ketika umur tu la..berjauhan dgn abah..abah dihantar kursus ke Jepun..6 bulan..mcm kejap..tapi aku rasa lama sgt abah kat sana..
so..disebabkan itu..kecik2 tu aku dah tau Jepun katne..dh berangan nak pakai kimono..berangan nak mkn sushi (tp x sedap, dlm family aku je sorang x mkn bnda tu even menjadi favret abah smpai skrg)..tgk dokumentari pasal Jepun yg bosan..kalo bleh hafal nama2 tempat kat Jepun..
Hiroshima..Nagasaki....Nagoya..Tokyo..Kobe..Osaka..dan Ibaraki (slah satu tmpt yg kena tsunami)
tempat2 ni abah slalu pegi..dan abah pernah tinggal di Ibaraki..(dgr je Ibaraki kena tsunami aritu..abah mmg tekejut)..
plg penting..aku kenal bunga sakura..smpi skrg knp cherryblossom jd trademark aku..

Sampai skrg aku berangan nak smpai ke 'Nippon' tu..pjg betul intro aku..
apa yg aku nak smpi kan kat sini..aku sbnrnya sebak tgk keadaan di Jepun..
teringat kembali..ketika earthquake 1995 di Jepun..berskala 6.9 richter yg dh musnahkan bandar Kobe..tiap hari kami tgu news perkembangan..dan kerana itu aku da kenal word "Richter"..
my ABAH WAS THERE!!..dats y..i know their feeling..1995..time tu mmg aku kecik lg..tp time tu..
i saw my mom cry..worried bout abah..kami semua berdoa abah x apa2..
Alhamdulillah dia kembali dgn selamat..dan bawa balik byk pics time earthquake..about 3000 org maut..sgt menakutkan..

Dan..apa yg berlaku arini..
akhirnya terbukti masyarakat Jepun punya semangat kemanusiaan yg kuat dan tabah..
dulu aku hanya mdengar kenangan abah di sana ttg kebaikan masyarakat Jepun..
tapi skrg semua aku nmpk benar belaka..x payah aku citer kat sini..kita sendiri pun tau..
bleh beza dgn tempat2 lain yg ditimpa bencana bgmana penerimaan mereka atas dugaan yg dtg..
aku bukan mengagungkan mereka tapi x salah kita mencontohi semangat mereka yg baik tu..
tidak merungut walau ditimpa kesusahan..saling bantu membantu dan x pentingkan diri sendiri..dan tidak putus asa untuk meneruskan kehidupan....
contoh paling senang..walopun kenderaan xde..dah hanyut..esoknya mereka still kerja walopun kena bejalan kaki ulang alik sejauh 12km.. org kita sanggup ka? :)

Mungkin juga ini ujian buat kita semua..
walaupun bkn kita yg kena..tapi mungkin Allah nak uji apa yg kita akan buat untuk tolong mereka kan?

Semoga Allah meringankan beban mereka..



Ganbatte ne kudasai~~