Posts

Showing posts from April, 2011

..@t Last..

Image
..Alhamdulillah..Praise to Allah..Thank you Allah..


Taxonomy aku akhirnya siap.. dari 9 subjek kepada 3882 subjek..

After this..KL book fair la pulak..huhuhu

..OWH TAXONOMY...

Image
..@_@... <-- cam ni la kot muka aku skrg.. taxonomy aku x siap lagi..!!! taxonomy bukan tsunami yer.. adeh due date dh dekat..camana ni..??
sarawak tengah sibuk mengundi (xpe, aku bkn org sarawak) aku dok menatap komputer dr smlm..siapkan projek tsunami eh silap, taxonomy ni..tetiba database error!! dush!! byk lg nih... membuatkan aku panik..uwaaaaa..kalau la error ni sampai minggu depan camane???
(Library of Congress Authorities is not currently available. Please try again later.) Note to librarian: the server(3.0.0) or database(3.0.0) is not compatible with the current version(2007.2.0) of OPAC.   
:'(
tentu korang sume pelik dgr perkataan taxonomy yg aku sebut2 ni..actually aku dan rakan librarian yg lain dalam projek 'pengembangan subjek'..dan dalam penghasilan manual atau panduan dalam penentuan subjek nnt..for the purpose of knowledge management..and for the purpose of subject classification..agak teknikal ckit maksudnya.. dah masuk 6 bulan kami bertungkus lumus menyiapka…

..KLBF..here i come...

Image
..Kuala Lumpur International Bookfair (KLIBF 2011) is around da corner  (22 April - 1 May).. ..insyaAllah aku antara bakal pengunjung.. ..another task waiting 4 me.. ..taking a responsibility as acquisition librarian.. ..balik nnt konpom mata aku bleh juling tgk book listing for ordering..
..tapi xpe, walopun keje aku belambak lepas bookfair nnt..hatiku gumbira kerana faveret author aku dh publish new novel..yahoo!!! 
..CONtenGAN JaLAnan by hlovate dan Sutera Bidadari by RAM..cant wait to grab u..



..Crying?..

Menangis?? knp?? menurut Ibnu Qayyim..manusia menangis kerana 10 sebab..
1) Menangis kerana kasih sayang & kelembutan hati.
2) Menangis kerana rasa takut.
3) Menangis kerana cinta.
4) Menangis kerana gembira.
5) Menangis kerana menghadapi penderitaan.
6) Menangis kerana terlalu sedih.
7) Menangis kerana terasa hina dan lemah.
8) Menangis untuk mendapat belas kasihan orang.
9) Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis.
10) Menangis orang munafik - pura-pura menangis.
Tangisan merupakan salah satu 'nonverbal communication'..iyelah nak meluahkan perasaan tanpa kata2.. hmm..menurut kajian.. lelaki menangis purata dalm sebulan sekali jer.. pompuan plak, lebih cket 5 kali..hohohoho especially sebelum haid dan selepas..knp? sbb..emosi kurang stabil..sensitif..okeh..
Hmm..knp pompuan byk nangis? ntah..aku pun xtau..rata2 org ckp it relates with hormone..
apepon..kajian juga ckp lepas nangis..mst feel better. kn?? sbb.. crying will eliminates hormone stress nama dia, 'adrenocorti…

..Tribute 2 Japan..

Image
Assalamualaikum.. ni pun dah lame x update blog ni.. mmg byk nak citer tapi..semua citer aku biarkan berlegar2 dlm kepala ni tanpa diluahkan dengan tulisan.. walau apapun..agak feeling aku dua tiga arini.. 1st sekali..Takziah buat keluarga Fawas..kawan kitorng sejak diploma atas pemergian ibu tersayang.. agak tekejut dgr berita tu..:( teringat dgn layanan arwah ibu dia ketika kitorang beraya kat sana..berkampung kat umah dia siapkan assignment.. semoga rohnya di cucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org2 yang beriman..Amin..
2nd.. tergerak hati nak menaip mlm ni..selepas tgk majalah 3.. almost 1 month selepas Jepun dilanda tsunami n earthquake.. sesungguhnya Allah Maha Besar..sekali lagi Allah menguji hambaNya..sekali lagi Allah memberi amaran..Allahuakhbar.. dh byk video tsunami Jepun tu aku tgk..kali ni baru nmpak dgn jelas..manusia2 dihanyutkan ombak tsunami tu.. takut..seram..kesian..mcm2 aku rasa..
Jepun..negara yg aku kenal sejak aku darjah dua lagi..bkn nak bangga tapi ketika umur tu la.…