Posts

Showing posts from 2010

..2011 Masihi..

Happy New Year 2 all ye..agak lewat membuat entry untuk tahun baru 2011 Masihi..hampir sihat from my illness..hope so..cough+flu+fever+senggugut...(masuk hari ketiga..huhuhu) and actually 2day is 2hb January 2011..abaikan tarikh entry ini..hehe
first of all..thanx Allah dipanjangkan umur untuk hidup d muka bumi-Nya dan mengecapi nikmatnya..
mcm2 style org sambut new year kan..tapi still sad looking at the people celebrating new year in a wrong way..especially those who are muslims..( d mana2 pun) paham2 je la..wat i mean..
ermm..looking back..2010..i've learnt many things..erti penat mengusahakan ladang anggur kat umah :p.. erti kesabaran tgu dapat keja..erti penat bekerja..erti susah xde duit..erti mcm2 lg..hehe tp alhamdulillah berjaya mencapai target.."dapat keja"..dan jadi librarian..dan semua itu tidak mudah.. alhamdulillah segala usaha membuahkan hasil n happy to made my parents happy and proud of me..
tahun ni..azam?? erm jeng3.. mestila aku nak keja2 aku completely …

..Wedding..

Image
..not yet my wedding..tapi aku sibuk pegi kenduri kawen..almost every week plak tu..maklumlah cuti sekolah..:) then las week my kazen's day..congrats to her..semoga berkekalan hingga akhir hayat.. Sori to kawan2 kat semenanjung n sarawak sbb x dpt attend majlis korang..thanx sbb invite and tahniah kepada yg berkawen n betunang.. esok nak p wedding lg ni..


..no network..

hmm..dh lama nak letak kat blog kisah aku berkursus d dlm hutan..:P nama tempat? xyahla..nnt xde org nak pegi ke tempat tu kesian kat pemilik resort.. suma idea one of my staff..ckp tmpat tu best..cantik..kitorng punya la pecaya..nak jugak merasa ke tempat tu.. tibala hari yg dtunggu2..(walopun aku x excitd sbb aku bkn pserta..aku yg kena bg talk..) smpi je simpang masuk..aku dh pelik.. urm ni jalan masuk? apsal teruk sgt?? masuk hutan ke? then tgk hp..nak bg tau org tersyg konon dh selamat sampai.."NO NETWORK COVERAGE"..huh?? dalam hati..xpe2..dalam tu ada kot.. ok..dh sampai..not bad la jugak..landscape ok.. dan byk kucing..hehe aku suka..tp aku msh berharap dpt guna hp..hampa hatiku melihat dikau..xde coverage..lalalala..kecuali dekat kwsan car park..jalan ckit..pusing ckit..terus hilang coverage..kena static..hahaha lawak pun ade..sbb kitorang suma muka monyok sbb x dpt contact family.. bkn tu je..masuk bilik..tgk tv pun xleh..sedihnye.dahla 3 hari..dgr bunyi burung bekicau…

..is updating my blog..

Image
it's been quite long I've left this blog without any entry.. bukan malas nak update tapi terlalu letih melihat screen computer the whole day.. buat apa? urm..ingatkn keja berkurang end of d year..rupa2nya makin byk..sume nak cepat..those all are for nex year.. being librarian in acquisition section is quite challenges job.. almost everyday i hav 2 screen thousands of book list..read, select n count the prices.. bertambah tebal la my spectacles.. baca x susah..tp kekadang bingung buat selection..kena ingat all programs and subject offered in d university..related ke x.. dgn tajuk buku yg pelik2..aduhai..@_@ dahla aku je yg punya 'kuasa' nak beli buku2 tu..hohoho agak berat..kot2 la salah beli buku..problem tu..



...

Image

..SALAM AIDILADHA..

Image
Salam aidiladha..masih raya bah.. urm tapi kenapa la x meriah mcm raya aidilfitri ek? padahal sama je.. hmm.. anyway Alhamdulillah aku beraya jugak betol2 kat umah ni ha..memandangkan seblum ni jarang balik raya..almaklumlah merantau.. then, las year aku pat time keja kat parkson so aku pun beraya kat parkson..ish sadis tul..huhuhu tapi raya ni aku kelam kabut sikit. menyesal x apply cuti a day before raya..aduhai.. kesannya..aku ke hulu ke hilir cari barang nak buat kek d malam raya. pastu cari ayam..ayam pun hbs??? eh..xkan org beli ayam buat korban kot smpi xde stok ayam nak d jual kat supermarket..aku ngan abang aku tergelak je tgk gelagat org cari ayam d mlm raya..sume ternganga sebab xde ayam d jual..sampai aku tgk org beli je isi ayam, kepak ayam, kaki ayam??? tapi..kitorng x beli pun..tapi alhamdulillah terjumpa kedai yg msh ada stok ayam..xdela kitorang nak bawak balik kaki ayam..hahahahaha urm..umah sunyi ckit sbb 2 org adik aku x balik. tapi..aku sempat culik sorng yg dok asr…

..i got prank...

Image
erk..i got prank 2 times during my birthday o.O hohoho anyway thanx to them.. ;)
a day b4 birthday..c dia ajak kluar lepas keja..c dia ckp nak beli something utk diri dia sndiri..konon la..aku punyala bersemangat sbb aku suka kalo dia minta aku pilih barang utk dia..p actually something for me..p seblum tu terkena jugak aku.."actually sy beli utk mak saya, thanx tlg pilih"..o.O down sekejap walopun aku pura2 senyum n said "owh..hehe ok".. lepas tu gelak jahat bila tgk muka aku dh kelat semacam..grr..suka kenakan aku..apa pun thank u..huhu i really tot dia lupa...tp x... :) love wat u do..hehe
then..my bff iyka zulaika ajak kluar..jln2..biasa la..cuti..mmg nak sambut birthday pun..tp aku x sangka there's a cake for me n connie..p sedih connie x dpt dtg..aku betul2 ingat kita juz makan2, shopping..;p iyka zulaika thanx for hadiah yg comel tu and cake yg besar tu..hehehe thanx 2 c dia yg turut bersubahat sama..

..4th November..

Image
Thank u Allah.. it was 4th November 2010..i turn 24.. Hari ni aku jd pemes sekejap..wall pesbuk penuh dgn wish kwn2..thank u so much kpd kwn2 yg alert dgn my birthday.. May Allah bless all of u..urm..bg aku, birthday ni xda la sgt..tapi jd bermakna bila dikelilingi rakan-rakan yang mengingati tarikh tu.. :) jd lebih special dgn insan2 yang syg kepada kita ingat tarikh tu.. knp? bg sy its not easy for us 2 remember something yg xda kaitan pun dgn diri kita kan..so really appreciate it.. n trend kini..pesbuk is a gud reminder..hehehehe. urm time ni teringat pulak kenangan2 birthday yg lepas2..sweet ada.pahit pun ada..tmbh aku ni sbnrnya x kisah sgt dgn birthday..tp..org2 di sekeliling yg buat aku ingat birthday sendiri..:P mana xnya..fobia pun ada..kwn2 kn suka surprise...!!! jeng3...
-->time skolah dpt kad yg comel2..handmade..dr besfren msh simpan smpi skrg.. -->dpt loveletter pun ada..dr secret admire..p sowi..aku xtau dh simpan mana..:P -->msh ingat aku kena kejar kwn2, masing2…

..words for u...

Salam..mau share artikel for 2day..actually ada bnda mau taip, tapi..esok2 ja la..dan hari ini..saja nak post something. Artikel ni aku jumpa byk tempat so nak letak citation aku lupa. dan hari ni, jmp artikel yg sama kat fb..so copy and past je. minta izin kepada penulis ya.. few years ago. i've read this and say' la tahzan to myself..'huhu tapi walau apa pun terjadi kembalilah kepada Allah s.w.t..tapi jgnlah kala bersedih saja ingat Dia..ingatlah Dia selalu.. dan ingatlah segala yang terjadi ada hikmahnya.. so enjoy reading..;)
♥ kenape ALLAH temukan kita dengan org y salah ♥

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.



1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.



2. memang ALLAH sengaja menemukan…

..Migraine..

Image
Hari ni..keja x byk sgt..tapi tertekan wif a fewthings. biarkan..nasib baik nda migraine lg. hmm..sometime worried bout my own condition. migraine terlampau kerap. sometime dlm seminggu msti ada migraine. mengapakah? disebabkan aku slalu migraine. aku makin rajin google pasal migraine ni. juz sharing a few things about migraine..
Simptom:
~one-sided pain (ni simptom yg aku alami..sebelah ka nan) ~throbbing pain ~moderate to severe pain that interrupts your normal life ~nausea/vomiting (belum pernah lg smpi muntah 2) ~sensitive to light and sound
Recognizing migraine and migraine headache sympt oms is critical. Retrieved 15 October, 2010 from http://www.relieve-migraine-headache.com/migraine-headache-symptoms.html
Other symptoms..
Yang ni mcm bahaya ckit symptom nye..sbb aku mengalaminya.. something to do with visual disturbance..@_@ few people akan mengalami mcm ni..vision x clear..n nmpk mcm objek pecah..
Yg ni..mcm aku..huhu mcm de bnda menghalang penglihatan..sgt bahaya bila mau dr…

@_@

....aku stress... emotion undercontrol.. mase bekerja..8.00 pagi-5 .00 petang.. tp aku smpi ofis 7.45 pagi sudah ada task nak kene buat..after 6.00 pun msh buat keje..still terima tugas..O.o i need rest please..wawawawawa..weeknd? sometime dpt sms psl keje..@_@..T_T

..Konvo..

Erm..sementara tgu live wedding sheikh muzaffar..curi masa update blog dulu.. X brapa penat plak mlm ni. adakah disebabkan x sabar nak nengok wedding of the year? tp..kalo disorongkan bantal ni..memang nyenyak tdur ni..hujan bah..best ni..hehe arini hari kedua aku bertugas sempena konvo UMS. Burn cuti weekend :( esok kene bertugas lagi. lusa meeting..then visit to uitm sabah. then esoknya meeting lg..uwaaa seumur hidup keja camni. alah betul aku word meeting ni..tapi aku taip jugak. ok..stop cite meeting(aku taip lg word nih..) urm..cite konvo UMS.. setelah dua kali aku konvo..skrg aku kene bertugas konvo plak..tapi d UMS. new experience.. byk gak bezanya.. UMS konvo 3 hari.. UiTM dihatiku konvo 2 minggu..hehe best tgk org2 berjubah. mcm nak pnjam je jubah diorang tu..:P aku ni mcm x puas konvo la plak. ni yang membuak2 nak sambung master nih..insyaAllah akan datang..hehe boleh penuhkan gallery abah kat umah. bertugas bahagian jamuan. urm utk jamuan petugas konvo. bestnya dpt mkn..yg …

..Bin2lu..

Image
Akhirnya..jadi jugak plan aku mok attend kawen Sal.. Alhamdulillah..Selamat Pengantin Baru 2 my bff Salfarina..Semoga berbahagia ke akhir hayat.. :) Saat tok..mula da aku windu bff ku ya..sedih aie.. bila gik mok bejumpa tok..mayb 2-3 tahun akan datang. 2 Syarfeeza Saifuddin, Roswita Rawi n Iyka Zulaika..glad to spend a few days ngan tak owg..walopun kejap jak. syar aku tgu ko kawen bok trun bin2lu gik. hehe wawi..aku windu nak ke kuching..hehe boh lupak kmk mun ktk kawen ho.. Byk dh kwn2 kawin ni..jeles la plak..:P aku mengantuk..x dpt cita pjg2..ktk owg nangga gamba jak la..
..Mas Wing.. ..Biskut ulat mulong..:P sedap..hehe favret aku ni.. ( d umah syar)
..Borneo International Kite Festival.. ..d wedding.. ..d singgahsana.. ..Regent Hotel..



..Tarapappa..

Salam..sebelum tidur hari ini layan lagu Maher Zain lagi + layan blog Hlovate, my favorite author. Hari ni tamat baca 'Contengan Jalanan [Ramadhan]'. Aku tak tau nak share mcm mana apa yang aku dapat dari hasil nukilan Hlovate. Kalo korang rajin..read it by urself then u'll understand wat i mean. Jazakallahu khairan kathira Hlovate.. May Allah bless u..waiting for ur nex novel..huhu

..sunyi sudah kampungku..

Salam..arini hari raya yg ke?? urm..raya ke...9..syawal.. kejap jak masa berlalu..kampungku mula kembali sunyi..bkn sunyi apa..urm msh bingit telinga ni..mercun sana sini..tp ndapala..bkn slalu kn..cuma sunyi yang aku maksudkan perantau2 dh mula kembali mencari ilmu..mencari rezeki dan meneruskan hidup. Rumah aku pun dh nak sunyi huhu..sorng da blik ke semenanjung..esok sorng lagi adk aku kembali ke asrama..adk2 sepupu yg lain pun sorng demi sorng tinggalkan kg...termasuk, kazen2 yg sdh berkeluarga yg merantau ke tempat lain.. hilai tawa pun dh makin kurang ni. tinggal la kami d sini.. Teringat time study..betapa beratnya hati meninggalkan rumah. mcm x mau balik kolej jak..tapi demi tanggungjawab..u have to..bila lg nak rasa perasaan tu kn. skrng ni dh menetap terus..n may not going anywhere..tp aku plg suka bila blik kg time raya..best..kat epot penuh org. dgr lagu raya azlina aziz..bru paham camana perasaan perantau ni. betapa perasaan rindu yg membuak..mmg aku x sabr nak smpi kg h…

Allah..save them..bless them..

Image
Today is d last day of Ramadhan..the moon of syawal is coming.. im happy but at d same time..sayu..nex year jmp lg? semalam..watch Bersamamu TV3.. actually program 2 aku xbleh nak tgk..hati x tahan..mesti hujan dan banjir..:) tapi semalam tergerak hati nak tgk jugak..dan of course..konfem..hujan turun. Its abou the palestenian. Yang menumpang teduh d lubnan. Melihat hidup mereka yang serba kekurangan, tiada suami, anak-anak yg x ibu bapa. Tapi, mereka kuat meneruskan hidup. Tempat tinggal uzur, bahaya, daif, keadaan yang kurang bersih, air yang dicatu.. aku x tau nak cakap apa. Betapa kasihannya mereka. Even ada master @ijazah mereka x bleh kemana. Hdup serba kekurangan juga. Berbanding di tempat kita ni, org boleh berbangga dengan pelajaran. Boleh hdup senang da.. tapi dioarng? Sayu aku tgk bdk2 yang dibelikan pakaian oleh crew Bersamamu..diorng sgt hepi..sangat hepi..bleh nampak brp lama diorng x rasa gembira mcm tu. Poor them, expecially the kids..Allah.. x tahan tgk. They really…

Duit raya..:)

Image
Salam..untuk kesekian kalinya aku post entry lagi dalam blog aku ni. Suasana ofis makin sunyi sepi..xpa bg chance ngan staf aku untuk bercuti dahulu..nex week sy stat cuti ek..hehe pagi td cempat aku mndengar celoteh DJ hot fm..yg slalu menemani perjalanan aku ke tempat kerja..dan aku percaya korang sume pun dgr kn..buat aku tersenyum sorng2 dlm kete. Mcm org gile ada gak.. kisah kali ni pasai duit raya. Senyum saje la aku..memandangkan aku dh bekerja ni..tibala giliran aku memberi duit raya kpd org pulak..aku dpt lagi ke? Xpe..aku akn ikut anda berbaris d umah bungsu kasim dan bungsu usop. Konfom dapat..:D pengumuman buat kajen-kajenku..sila tuntut duit raya anda drpd saya..(bertuah korang dapat kajen mcm aku ni tau)..TAPI ada syarat aku kenakan..duit raya kali ini hanya layak diberi kepada kajen2 yg belum bekerja ye…hehe abah aku plak bg duit raya ngan budak2 kecik je.. brp ringgit itu rahsia la..hee..teringat pulak aku time kecik2 dulu..misi utama d pagi raya adalah mengumpul duit …

3rd entry..menandakan aku bosan

Wah…ni mmg dasat ni..smpi 3 post entry aku hari ni?? Antam saja la..sblm menghadap bos esk untuk kedua kali dlm mgu ni..meeting lg..blum lg meeting yg menunggu lepas raya..congak2 ada 5 meeting akn dtg..giiilllllllaa..tension2..x bleh aman hdup mcm ni..migrain aku pun semakin kerap..adaka itu petanda kurang baik?erk..perlu ka aku p medical check up ni..? Ramadhan pun dh nak hbs..rutin bekerja kmbali sprti biasa..yolah pasni balik lmbt la aku..time posa ni ja aku blik sharp kul 5..:P pasni..jgn mimpi la nak blik kul 5 tu..kecuali la aku dh jd bini org.. ada gak alasan nak blik awal..nak masak..nak amik anak..ini dh la umah dekat..bujang..uwaa.. semacam je nnt staf tgk aku blik awal.. teringin juga nak ckp..”so what, aku officer..” tapi nsb bek la aku ni..shy2 cat..berhemah ckit..:P
Sbnrnya..aku x tau apa nak post kat cni..suka ati aku je..ni dh tahap kebosanan melampau ni..staf dh x byk..byk yg cuti..ofis sunyi ckit..aku nak pasang lg raya kat mp3..salah bwk usb cable la plak..adeh..sun…

2nd entry for 2day..

Image
Ini gara-gara bosan xde keja la ni..kalo dah bz..bz sangat..ni dah x bz aku pun x tau nak buat ape.. Tetiba aku teringat kawan-kawan baik aku time study kat “UiTM diHatiku”..always di hati ni..hehe rindu la plak..5 tahun study sama-sama..spends a lot of time 2gether..Ramadhan dan diz coming syawal tambah buat aku rindu..
Iyka Zulaika- First time sambut Ramadhan as a UiTm student. Ingat ka ko, kita balik raya lambat tatkala org len dh blik kampong. Kita msh spend a day to jalan2 kat india street kching. Excited nak experienced new thing? Hahaha time posa tu..hbs kita jelajah waterfront 2 deng.. Byk kali plan x mau blik kunun, tapi last2 blik raya jugak..x tahan beb.. ko jugak la teman excited nak blik kk, pegi awl2 ke klia @ lcct.. surfing tenet smpi bosan..berjam2 duduk dkt international departure. One thing lg..bebuka dlm flite at Labuan epot..gara2 kapal x bleh land on time d kk..paksa patah blik ke labuan..then 1 guy tu mengamuk dgn stewardess gara-gara x makanan untuk berbuka..
Syar …

Hanya coretan..

Untuk kesekian kali..ku menjengah jugak ke blog yg sda lama terbengkalai ni..huhu nothing special to share. Aku menaip ikut gerak hati..nak cerita ape ek..gejala sosial yang makin teruk? Politik..hamba x pandai berbicara soal politik. Isu kemanusiaan di gaza dan Afghanistan yang entah di mana kesudahannya? Betapa bumi ini sudah tua..peringatan-peringatan Allah kepada hamba-hambanya. Tapi sedar ka kita?
Hari ini..28 Ramadhan 1431H..x lama lagi Ramadhan bakal melabuhkan tirainya..di lubuk hati terasa sayu. Betapa semacam tidak puas berada di bulan Ramadhan. InsyaAllah panjang umur tahun depan bertemu lagi. Ramadhan..di mana Allah memberi rahmat dan peluang kepada umat manusia lahir semula dalam keadaan bersih dan memperbetulkan diri, tinggal kita mencorakkan siapa diri kita dengan amal-amal kita. Tetapi sedih saya melihat ada insan-insan yang tidak berpuasa, tidak solat. Seolah-olah lupa tujuan hidup di dunia ini. Tetapi menyambut syawal..lebih-lebih la plak..
Then di bulan ini juga kita…

its been so long..

Salam..its been so long..never write any in this blog since last october ya.. too many things happen in my life, my carrier..n so on. today 7th July..its been 3 months i become part of UMS family. Alhamdulillah..after struggling searching for job, after being a sales girl..man cakap 'jual muka' d parkson. i got the job. huhu, if i didnt get any job here i may move to somewhere. i need to..abah oredi retired..oo lala