CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, April 21, 2011

..@t Last..

..Alhamdulillah..Praise to Allah..Thank you Allah..


Taxonomy aku akhirnya siap.. dari 9 subjek kepada 3882 subjek..

After this..KL book fair la pulak..huhuhu

Saturday, April 16, 2011

..OWH TAXONOMY...

..@_@... <-- cam ni la kot muka aku skrg..
taxonomy aku x siap lagi..!!! taxonomy bukan tsunami yer..
adeh due date dh dekat..camana ni..??

sarawak tengah sibuk mengundi (xpe, aku bkn org sarawak) aku dok menatap komputer dr smlm..siapkan projek tsunami eh silap, taxonomy ni..tetiba database error!! dush!! byk lg nih... membuatkan aku panik..uwaaaaa..kalau la error ni sampai minggu depan camane???

(Library of Congress Authorities is not currently available.
Please try again later.)
Note to librarian: the server(3.0.0) or database(3.0.0) is not compatible with the current version(2007.2.0) of OPAC.   

:'(

tentu korang sume pelik dgr perkataan taxonomy yg aku sebut2 ni..actually aku dan rakan librarian yg lain dalam projek 'pengembangan subjek'..dan dalam penghasilan manual atau panduan dalam penentuan subjek nnt..for the purpose of knowledge management..and for the purpose of subject classification..agak teknikal ckit maksudnya.. dah masuk 6 bulan kami bertungkus lumus menyiapkan projek ni..dan memerlukan database ---> Library of Congress Authorities... Memandangkan server kat ofis x dpt open database ni..ntah maybe line x stabil so terpaksa buat kat umah, guna streamyx kat umah bru bleh bukak.. mcm assignment la..benda ni senang je..tp terlampau byk dan due to technical problem akan melambatkan keje2 ni.. aku ada 5 subjek lg x siap ni...bunyi macam mudah tapi...1 subject boleh dikembangkan kepada 10 perkataan atau maksud dan 10 subject itu dikembangkan lagi..gambar kat bawah ni adalah konsep taxonomy...


dan setakat ini word 'psychology' plg byk narrower term dia iaitu 153 subjek..

manually bleh buat tapi kene guna kitab Library of Congress Subject Heading..nak kene belek kitab2 tebal tu??? korang bayangkan lah berapa byk subject kat dunia ni?..dari A to Z..
wah..bingung2.. nah tgk la kitab2 'kesayangan' librarian2 especially cataloger2 seluruh dunia..hohohoho


Ya Allah permudahkanlah segala urusan ku..Amin..


Wednesday, April 13, 2011

..KLBF..here i come...


..Kuala Lumpur International Bookfair (KLIBF 2011) is around da corner  (22 April - 1 May)..
..insyaAllah aku antara bakal pengunjung..
..another task waiting 4 me..
..taking a responsibility as acquisition librarian..
..balik nnt konpom mata aku bleh juling tgk book listing for ordering..

..tapi xpe, walopun keje aku belambak lepas bookfair nnt..hatiku gumbira kerana faveret author aku dh publish new novel..yahoo!!! 

..CONtenGAN JaLAnan by hlovate dan Sutera Bidadari by RAM..cant wait to grab u..




Tuesday, April 12, 2011

..Crying?..

Menangis?? knp??
menurut Ibnu Qayyim..manusia menangis kerana 10 sebab..

1) Menangis kerana kasih sayang & kelembutan hati.
2) Menangis kerana rasa takut.
3) Menangis kerana cinta.
4) Menangis kerana gembira.
5) Menangis kerana menghadapi penderitaan.
6) Menangis kerana terlalu sedih.
7) Menangis kerana terasa hina dan lemah.
8) Menangis untuk mendapat belas kasihan orang.
9) Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis.
10) Menangis orang munafik - pura-pura menangis.

Tangisan merupakan salah satu 'nonverbal communication'..iyelah nak meluahkan perasaan tanpa kata2.. hmm..menurut kajian.. lelaki menangis purata dalm sebulan sekali jer.. pompuan plak, lebih cket 5 kali..hohohoho especially sebelum haid dan selepas..knp? sbb..emosi kurang stabil..sensitif..okeh..

Hmm..knp pompuan byk nangis? ntah..aku pun xtau..rata2 org ckp it relates with hormone..

apepon..kajian juga ckp lepas nangis..mst feel better. kn?? sbb.. crying will eliminates hormone stress nama dia, 'adrenocorticotpric hormone'. Jd..menangis itu nikmat Allah sebenarnya.. kalo x pandai menangis tu pelik da tu..something wrong dengan sel hormone tu..:p 


"..dan bahawasanya DIA lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis." (An
Najm : 43)




--> mode tengah :((

Saturday, April 9, 2011

..Tribute 2 Japan..

Assalamualaikum..
ni pun dah lame x update blog ni..
mmg byk nak citer tapi..semua citer aku biarkan berlegar2 dlm kepala ni tanpa diluahkan dengan tulisan.. walau apapun..agak feeling aku dua tiga arini..
1st sekali..Takziah buat keluarga Fawas..kawan kitorng sejak diploma atas pemergian
ibu tersayang..
agak tekejut dgr berita tu..:( teringat dgn layanan arwah ibu dia ketika kitorang beraya kat sana..berkampung kat umah dia siapkan assignment..
semoga rohnya di cucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org2 yang beriman..Amin..

2nd..
tergerak hati nak menaip mlm ni..selepas tgk majalah 3..
almost 1 month selepas Jepun dilanda tsunami n earthquake..
sesungguhnya Allah Maha Besar..sekali lagi Allah menguji hambaNya..sekali lagi Allah memberi amaran..Allahuakhbar..
dh byk video tsunami Jepun tu aku tgk..kali ni baru nmpak dgn jelas..manusia2 dihanyutkan ombak tsunami tu..
takut..seram..kesian..mcm2 aku rasa..

Jepun..negara yg aku kenal sejak aku darjah dua lagi..bkn nak bangga tapi ketika umur tu la..berjauhan dgn abah..abah dihantar kursus ke Jepun..6 bulan..mcm kejap..tapi aku rasa lama sgt abah kat sana..
so..disebabkan itu..kecik2 tu aku dah tau Jepun katne..dh berangan nak pakai kimono..berangan nak mkn sushi (tp x sedap, dlm family aku je sorang x mkn bnda tu even menjadi favret abah smpai skrg)..tgk dokumentari pasal Jepun yg bosan..kalo bleh hafal nama2 tempat kat Jepun..
Hiroshima..Nagasaki....Nagoya..Tokyo..Kobe..Osaka..dan Ibaraki (slah satu tmpt yg kena tsunami)
tempat2 ni abah slalu pegi..dan abah pernah tinggal di Ibaraki..(dgr je Ibaraki kena tsunami aritu..abah mmg tekejut)..
plg penting..aku kenal bunga sakura..smpi skrg knp cherryblossom jd trademark aku..

Sampai skrg aku berangan nak smpai ke 'Nippon' tu..pjg betul intro aku..
apa yg aku nak smpi kan kat sini..aku sbnrnya sebak tgk keadaan di Jepun..
teringat kembali..ketika earthquake 1995 di Jepun..berskala 6.9 richter yg dh musnahkan bandar Kobe..tiap hari kami tgu news perkembangan..dan kerana itu aku da kenal word "Richter"..
my ABAH WAS THERE!!..dats y..i know their feeling..1995..time tu mmg aku kecik lg..tp time tu..
i saw my mom cry..worried bout abah..kami semua berdoa abah x apa2..
Alhamdulillah dia kembali dgn selamat..dan bawa balik byk pics time earthquake..about 3000 org maut..sgt menakutkan..

Dan..apa yg berlaku arini..
akhirnya terbukti masyarakat Jepun punya semangat kemanusiaan yg kuat dan tabah..
dulu aku hanya mdengar kenangan abah di sana ttg kebaikan masyarakat Jepun..
tapi skrg semua aku nmpk benar belaka..x payah aku citer kat sini..kita sendiri pun tau..
bleh beza dgn tempat2 lain yg ditimpa bencana bgmana penerimaan mereka atas dugaan yg dtg..
aku bukan mengagungkan mereka tapi x salah kita mencontohi semangat mereka yg baik tu..
tidak merungut walau ditimpa kesusahan..saling bantu membantu dan x pentingkan diri sendiri..dan tidak putus asa untuk meneruskan kehidupan....
contoh paling senang..walopun kenderaan xde..dah hanyut..esoknya mereka still kerja walopun kena bejalan kaki ulang alik sejauh 12km.. org kita sanggup ka? :)

Mungkin juga ini ujian buat kita semua..
walaupun bkn kita yg kena..tapi mungkin Allah nak uji apa yg kita akan buat untuk tolong mereka kan?

Semoga Allah meringankan beban mereka..



Ganbatte ne kudasai~~

Saturday, March 12, 2011

..Selamat Tinggal Jakarta..[050311]

Assalamualaikum..
050311..last day d bumi Jakarta..
cam sayu je..hmm bangun lambat..nasib baik da packing semalam..
da siap mandi..besantai dulu melayan rancangan tv Indonesia yg ntah brp byk tu..aku pun x hbs tgk suma channel..yg aku tau mmg byk..
da breakfast..sembang2 ngan En Jamil, Pak Win, my boss n sony..Dr sempat berspa dlm bilik..
pastu boss aku dan sony ajak aku bejalan lagi ..sempat lg beli belah smpi kul 12..ish3..
dan kali terakhir untuk lunch sama, kitorang pilih Restaurant Garuda sekali lg..Nasi Padang yg sedap sekali lg.. Perkara yg aku rasa funny bila my boss dan Dr tapau ayam goreng berempah nak bw balik Sabah..kitorng dh panik da..bleh ke?? Layan je......hahahaha
En Jamil siap usik "letak ayam dlm luggage ye.." hahahaha aku dh gelak "habisla baju baru beli bau ayam Garuda.." tapi nasib baik lepas..nasib baik bleh bw naik flight...:p
sebenarnya kitorang dh lewat ke airport..sehinggakan sony yg x penah bawak kete laju..bleh bawak 120.. mulanya dlm kete bising..gelak..tapi da makin dekat ngan airport..senyap..sedih kot..:) apapun..thanx so much to Pak Win dan Sony atas layanan yg diberikan..
well..i think bnda yg paling mahal is the experince itself.. tgk negara org.. looking at d scenario yg xda di negara kita..aku nak citer sume tp x muat ni ha.. ckit2 bleh la..:)

- di sana..untuk mengurangkan jem, pkul 7 -10 am dan 4-7 mlm..xleh naik keta kurang dari 3 org..nnt kena saman.. tp yg melucukan bila peraturan itu bleh dielakkan sbb d sepanjang jln..d waktu2 tersebut..korang bleh upah org utk penuhkan kete korang smpi ke pejabat untuk mengelakkan untk d saman.. ni aku nmpk sendiri bila ramai org2 susah (budak2, ibu2) tgu d tepi jalan untuk diupah..

- kete2 yg double park di parking without handbreak di tarik ke atas supaya org lain bleh tolak kete ko, kalo diorang xleh kluar

- kat sana ramai org pki moto, sbb murah dan senang, dan ada juga yg naik 'bajai'

- dll..hahahaha byk sgt la nak citer..n sori to sony sbb x byk ckp dlm kete walopun aku duduk depan sbb aku leka tgk pemandangan sekeliling..tp bila org tido kat blakang aku x tido kan, temankan si driver..kire ok la tu..:P


..lunch..

..aku lupa ini bangunan apa..kalo x silap hotel kot..


..ini bajai moden..


..warna merah itu la 'bajai'..kalo kat Thai nama dia 'tutut'..


Sekian saja..mcm nak pegi lagi la..tapi nak try ke Guangzhou pulak..huhu

Thursday, March 10, 2011

..Jakarta..Day 4..[040311]

Assalamualaikum ols..
patutnya semalam menghapdet ini blog..tapi gue ngak larat..demam la pulak..ni pun fening2 juga tapi sebelum memori ku di Jakarta luput dek kesibukan ku bekerja..aku citer jugak la mlm ni..
hari keempat..baru la misi utama ke Jakarta tercapai..Islamic Bookfair tu stat ari tu..
tapi..sebelum jalan sempat boss aku ckp..xnak pegi bookfair la..nak ke Tenabang lg..hahaha sporting gak boss aku ni..tapi En Jamil ckp x bleh..kene ke bookfair jugak..
so..d keheningan pagi Jumaat tu kitorang pegi la Istora Senayan, @ Gelora Bung Karno Stadium..kat situ la bookfair tu..
sampai sana agak awal juga..tp heran knp x buka lagi..sbb Pak Win ckp stat kul 10...tunggu la dalam setengah jam..pun x buka lagi..rupa-rupanya pembukaan di tunda pukul 2 ptg..
dan sebenarnya berita gembira buat kitorang..so bleh la shopping lagi kat Tenabang..En Jamil, Pak Win, Prof dan Sony gelak sambil geleng kepala je tgk gelagat org pompuan ni..so kitorang ke Tenabang lg..sampai kul 3 ptg..baru la ke Istora Senayan semula sbb bookfair sampai kul 9 mlm..tapi perjalanan kluar dr Tenabang je..buat aku x senang duduk lam kete..sbb jem yg sgt teruk..haaa..tu ar..pegi lagi Tenabang..
Tapi alhamdulillah selamat samapi ke Istora Senayan..yg bestnya..sepanjang aku bejalan ni..senang sgt cari tempat solat..kat bookfair tu je..di buat satu khemah besar untuk ruang solat..then, mungkin aku jarang nmpk kat M'sia..orang solat jemaah tmpt diorang berniaga..
Ermm..tapi apa yg pastinya hari tu mmg sgt letih..pilih buku je x hbs sume booth kitorang pegi..daripada membelek buku..last2 x larat..amik je katalog buku..tu pun x hbs tgk..@_@



..Prof..my boss..aku..Dr As..En Jamil..

..ni la katalog buku yg aku amik..tp x hbs semak pun..


Tuesday, March 8, 2011

..Jakarta..Day 3..[030311]

Ok..sambung lagi cerita perjalanan ku di Jakarta..
Makin liat nak bangun..hahaha..mana tak..bilik kitorang kene tuka ke bilik yg lagi besar dr seblum ni..jadi aku dan Dr tido atas katil besar sorang satu..
hmm..3rd day..aktiviti yang paling dinanti2kan..especially org pompuan..:P
apalagi kalo ke Tanah Abang.. sebelum jalan tu..aku buat spekulasi lagi mcm mana rupanya Tanah Abang tu..mcm serikin? mcm pasar filipin? mcm rombengan? mcm tempat jual bundle?
akhirnya aku silap lagi..
Tanah Abang @ Tenabang tu actually nama tempat..tapi ada satu bangunan..mcm mall..tempat org shopping..besar tapi keadaannnya xla mcm shopping mall spt suria ke..mcm mid valley ke..mcm 1 borneo ke..urm..bangunan besar yang dlm nya crowded dengan kedai2 kecik menjual mcm2..baju, kasut, etc..makin tinggi levelnya..atau arasnya..atau org sana panggil lantai..makin mahal barangnya and high kualiti even bukan original..tapi still gred AAA n brg import la..makin ke bawah arasnya..makin murah dan makin low quality..yg bestnya..still murah dan boleh tawar menawar ke harga yang kita nak..hmmagain..!! aku xde amik gamba kat Tanah Abang walopun aku ada bawak camera..sbb kwn saya ckp..jgn tunjuk bnda2 mcm tu kat sana..nnt kena ragut..huhuhu..
ada 8 tingkat..aras 8 foodcourt.. aras 7 ke bawah adalah kedai2..actually ada dua blok..tapi kitorang pegi satu blok saje..x larat dan tu pun x hbs pusing2..mata bleh pening tgk brg2 yg byk..sempit..ckup untuk laluan seorang saje..kesimpulannya mmg crowded la..yg menarik juga..satu aras tu dia akan jual satu jenis barang je..contohnya..aras jual beg..sume jual beg..aras jual baju..sume jual baju je..aku pon x ingat da..tapi aras atas x la crowded sgt..sbb barang mahal..kat aras paling bwh..ramai sgt org... Urm nasib baik En Jamil, Pak Win dan Prof sporting..hahahahaha janji nak jumpa lunch sama2 kat foodcourt jam 1..tapi..dekat jam 3 baru naik jmp diorang..dan aku plak dgn beraninya jalan sorang2 sbb terpisah dari Dr dan boss aku..disebabkan lapar aku pegi cari bapa2 tu..nasib baik x sesat..:P dh... selesai shopping kat Tenabang Part 1..

Disebabkan tujuan asal ke Jakarta beli buku..so, kitorang tinggalkan Tenabang dgn berat hati..hahahaha.. so kitorang meneruskan perjalanan..ke Toko Buku paling besar dan pemes kat Jakarta ni.. Gramedia..ni pun aku ingat kedai buku kecik..mcm kino kot? mcm MPH? mcm popular? mcm Eaton? mcm Harris?
silap lagi..Gramedia besar..3 tingkat..O.0
aku masuk je..aku blurr nak buku ape..sbb suma mcm nak beli.. dan agak menarik sbb pengaruh bahasa indonesia kat sana sangat kuat..kebanyakan novel2 inggeris dah ditranslate..
dan murah..apa lagi kalo aku jmp buku Habiburrahman El-Shirazy..mcm nak beli je sume..tapi nasib baik la aku sedar..aku kesana membeli buku untuk universiti..ish3..tapi sempat la juga beli untuk diri sendiri..
agak lama spend time kat sana..jam 9 mlm waktu malaysia baru la beredar dan cari makan..
try menu baru lagi..makanan jawa plak kali ni..urmm not bad..
makan..borak2..sampai kitorang yg tutup kedai..hahahaha

..@ Gramedia..kalo lapar makan donut kat bawah..hehe

..posing dulu..

..Gramedia..

..aik gamba kat foodcourt Tenabang..

..sebelum beli..cek dulu bukunya..

..aktiviti paling last 3rd day..

..muka kekenyangan dan kepenatan..


Monday, March 7, 2011

..Jakarta..Day 2..[020311]

Assalamualaikum all..
hari kedua..agak liat nak bangun..tapi kugagahi diri untuk bangun subuh..dh solat tido balik da...hehehe pastu aku pelik pagi dah..knp xde cahaya matahari ni..la..rupa-rupanya xde view la tingkap bilik tu..rimas la plak..hohoho tapi xpe la..
jam 8.30 am ind'sia = 9.30 am m'sia..pegi breakfast..nyum2..pastu briefing from En Jamil apa plan untuk 4 hari di Jakarta..
so..hari tu, aktiviti lawatan sambil belajar..ahaks..mmg betul2 study aku hari tu..cultural study..:P
kitorang pegi Museum Nasional Indonesia.. adela jugak gamba ckit2 kat sana..actually aku byk amik pic..tapi langsung xde muka org..:P gamba patung, gamba ruma2 tradisi, gamba map, gamba alat muzik tradisi..hehe lucu la plak..knp mcm tu? sbb aku telampau asyik tgk budaya kat sana..lagipun bejalan dgn Dr dr pusat bahasa dan Prof sekolah sains..hmm..aku apa lagi pun turut sama belayar dgn mereka la..ekekeke lagipun Dr tu minta tolong amik gamba untuk bahan pengajaran..sampai aku lupa nak posing sana sini..
muzium ni bkn perkara asing bagi aku..dah abah aku bekas kurator..so, aku ni grow up kat muzium..lepas ke muzium lunch kat Restaurant Garuda..makan nasi padang..sedapnya..huhuhu
dah kenyang..meneruskan pejalanan ke Mini Indonesia yang terletak di Jakarta Selatan..tengok ruma tradisi.. dlm kepala ni mmg ingat Mini Indonesia tu mcm Cultural Village..kecik..boleh jalan kaki..tapi dah sampai jauh panggang dari api.. Kawasannya luas..perlu berkereta nak round semua..ruma tradisi yang besar2..kawasan tu siap ada muzium..tasik..play ground mcm disneyland..tempat mancing..teater.. urm..x habis masuk suma ruma2 tu..lalu jek..x larat dowh..
then, balik ke pusat bandar..pegi Sarinah Mall..shopping..hee..tapi aku x beli apa2 pun kat sana..simpan duit untuk shop di Tanah Abang.. tapi masa park kete aku dpt satu info..kete2 kat sana..especially bila double park, handbreak x tarik ke atas..why? supaya org boleh sorong kete kalo kete xleh nak klua..hmm..
then, malam tu makan sate..
then..new experience bila disuruh try keropok kulit lembu...@_@ mmg aku xleh masuk..sbb aku rasa bau lembu..hahahahaha
ala..lupa nak amik gamba..hmm..
tp xpe..x nmpk kulit lembu pun..mcm keropok biasa..cuma rasanya rasa lembu..hehehe
..ni rumah etnik toraja.. aku baru tau..huhuhu

..nasi padang di restaurant Garuda..nampak simple..tapi sedap..nyum2

..Dr Asmiaty..my boss n I ..hehehe

...begambar dgn kepala2..

..patung2 hindu ni byk kat muzium..

okeh..sambung esok..daa..gue ngantuk..

Sunday, March 6, 2011

..Jakarta..Day 1..[010311]

Assalamualaikum..
Wah..agak lama ku tinggalkan blog ini..
aku baru balik dr tanah seberang..agak capek=penat..hehe
alhamdulillah setelah menyelesaikan mcm2..sampai jugak aku ke kota Jakarta..atas urusan kerja..
10.20pm waktu indonesia = 11.20 pm waktu Malaysia selamat mendarat d Bandar Udara Soekarno-Hatta.. aku ingat aku sampai 10.20pm waktu M'sia..rupa-rupanya aku lupa ada perbezaan waktu..Indonesia lewat sejam..
first time kan..huhu
turun dari flight..ada bas tunggu lebih kurang mcm rapid KL..wah jauh jugak nak ke balai ketibaan sampai nak kena naik bas..agak menarik..hahaha xsempat nak amik gambar sbb aku bediri dlm bas..x stabil..hohoho
En Jamil book supplier from KL dan Pak Win serta anak dia Sony book supplier from Jakarta dah tunggu kat airport sambut kitorang..
kat sana masih awal..tapi kitorng sgt penat..dlm kepala..cepatla sampai hotel..nak tidur..
otw..aku menikmati pemandangan gelap..hehe belom nampak apa2..x sabar nak tunggu esoknya..
Malam tu sampai kat Hotel Grand Cemara..hmm..not bad..
ok..esok sambung nex chapter.. Gud nyte Jakarta.. Zzzzzz..


Tuesday, February 15, 2011

..Salam Maulidur Rasul..

Salam kepada saudara saudari yang berkunjung..

Salam Maulidur Rasul buat umat islam seluruh dunia..

hari ni 12 Rabiulawal 1432H..kelahiran Rasulullah s.a.w tercinta..

hari ni diam2 kat umah dan rasanya hari ni paling lama aku spend time tgk tv..hahaha aku ni bkn sgt tgk tv..p arini pegi dapur on tv..pegi ruang tamu on tv..nasib baik dlm bilik tidur xde tv..ok cukup aku merapu tgk tv..cuma hati tersentuh dgr ceramah maulidur rasul pagi td..betapa kita di Malaysia ni seharusnya bersyukur.. "Orang len lapar, Allah bagi kita kenyang".."Orang len berperang, Allah bagi kita keamanan".."Orang len susah, Allah bagi kita senang"..Subhanallah..tapi kadangkala kita leka..kita lupa Allah.. then tengok anak-anak kecil buat persembahan, peserta program realiti adik-adikku..aku x tgk sgt rancangan tu, tapi mak aku cakap salah seorang budak tu cacat penglihatan..mak aku cakap tiap kali dia tgk rancangan tu mesti dia xleh tahan tgk budak tu..first time dgr suara dia sedap..mak aku cakap la kalo dia baca quran lagi sedap..terdetik kat kepala ni..baca Quran? owh guna braille..Ya Allah..sedangkan org yang celik pun malas sungguh baca Quran..tapi lihatlah dia..MasyaAllah..

Pastu tengok Jejak Rasul "terimbas semula sirah nabi.." MasyaAllah..betapa sayangnya Rasulullah s.a.w kepada umatnya..Sayu bila teringat cerita Rasulullah s.a.w di Taif..Malaikat offer nak hempap masyarakat Taif dengan gunung-ganang tapi Rasulullah s.a.w x benarkan malah berdoa yang baik untuk mereka. Ya Rasulullah..dirimu sungguh mulia..


Sempena maulidur rasul ni.. aku pinjam la lirik lagu Maher Zain ni..


..The Chosen One..by Maher Zain

In a time of darkness and greed
It is your light that we need
You came to teach us how to live
محمد يا رسول الله

You were so caring and kind
your soul was full of light
You are the best of mankind
محمد خير خلق الله

صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

From luxury you turned away
And all night you would pray
Truthful in every word you say
محمد يا رسول الله

Your face was brighter than the sun
Your beauty equaled by non
You are Allah Chosen One
محمد خير خلق الله

صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

I'll try to follow your way
And do my best to live my life
as you taught me
I pray to be close to you
On that day and see you smile
When you see me

صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

صلّوا على رسول الله
Oh
Peace be upon.. Oh
The Chosen One

Thursday, February 3, 2011

..fireworks..


Hepi nu year to all chinese..
erm..tajuk mcm lagu Katy Perry je entry aku kali ni..hahaha bkn nak citer sal lagu..
mlm ni..memandangkan msh kedengaran "boom2" kat luar..teringat plak time holiday kat sibu few years ago..kebetulan time tu CNY..n then x sangka bleh tgk fireworks yg begitu byk.. ingatkan aku sorang yg teringat moment tu..bila Aj Castaneda pun post sometng kat my fb wall..she said she miss moment at Sibu..me too..
erm..mmg meriah la langit time tu..smpi subuh dowh..dua tiga hari pastu pun msh byk..dr jauh bleh nmpk firecracker di mana2..mcm berperang ada gak.. mmg kaya la org Sibu..hehehe tp..mmg different dr tmpt len..i've been in so many places during CNY..so compare ngan kat Sibu..its different..mmg meriah dengan fireworks..maybe disebabkan Chinese population kat sane kot..even ade fireworks kat Kuching still xsame dgn fireworks yg ada kat Sibu..hahaha..
mak angkat kitorang ade mention..mlm tu jgn tido awl..tgk bunga api..kitorng tanya nak tgk kat mana? ingatkan nak kluar somewhere..erm aku suka gak tgk ni..so at dat nite..waiting 4 fireworks..tp xpayah jln jauh..depan rumah..kiri kanan belakang je..rasa mcm tgk opening ceremony olympic pun ade gak..aku tekejut gak..byk gilerr org men...hahaha so mlm tu..sempat jln2 tgk org men bunga api..dan kwn aku c AJ x sedar bejalan tanpa sandal..hahaha
mlm tu jugak aku pun letih nak ckp "tu..cantik..!!!", "tu...besar..!!", "wah..cantiknya...!!"..dlm hati..sempat ckp..sygnye duit..:P
hahahaha Aj Castaneda, Syar Saifuddin, Kak Zie, Alai...brani x org ke sibu tek? dhla buang batu..ampun mak..

Monday, January 31, 2011

..i miss u..

i miss u hlovate..

aku sedih..sbb x jmp buku hlovate kat kedai..blog dia pun x update..hlovate bz kot..bz study kot..

erm..di kenalpasti beberapa novel hlovate at my shelf lenyap..(kene wat rekod ni sape pinjam..) :P

tunas? ade...

aA +bB? ade..

pelangi?ade..

rooftop rant? sape pinjam...

5 tahun 5 bulan? ke mana kau pergi...

versus? pulangkan...

dh tu je entry aku arini.. (~.~)

Wednesday, January 12, 2011

..cats..

errmm..tetiba plak nat wat entry sal makhluk Allah yang sangat comel ni...
malam ni..buka fb..aku tersenyum..hilang sakit kepala ni..thanx 2 my best fren sbb tag gamba kucing at my wall..
kdg2..diz is d way how i relieve my stress..looking at the cute pics of cat..kalo xpun cari video kucing kat u tube..my favret video..kucing yg bernama "maru"..maklumlah saya sgt suka haiwan tersebut..nasib baik msh tinggal ngan my mom..kalo x lama dh bela kucing seekor..:P nak hias my blog ngan gamba kucing plak..hehe pinjam pics from Google ye...